Spam skoru (Spam Score), Moz tarafından geliştirilmiş olan ve bir sitenin Google tarafından cezalandırılmış site veya siteler ile karşılaştırılması sonucu hesaplanan değerlendirme metriğine (Algoritmasına) verilen isimdir. Bir sitenin spam skoru hesaplanırken Moz tarafından belirlenen 27 farklı metrik değerlendirmeye alınarak sitenin yasaklanmış spam siteler ile olan benzerliği hesaplanmakta ve buna göre spam skoru belirlenmektedir.
Temelde 27 metrik kullanılarak belirlenen spam skoru, bir sitenin içerik ve site genel kalitesinin ölçümlenmesinde ve sitelerden gelen backlinklerin kalitesinin kontrol edilmesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Google’ın resmi araçları üzerinden ölçümlenebilen bir metrik olmadığından özellikle bir sitenin “harici” olarak değerlendirilmesi aşamasında sembolik bir anlamı ve görevi vardır.
Spam Skoru Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
Moz bir sitenin spam skorunu belirlerken ilgili sitenin daha önce cezalandırılmış herhangi bir site ile karşılaştırmasını yaparak benzerlik oranına göre bir spam skoru belirlemektedir. Bu spam skorunun ölçümlenmesinde kullanılan toplamda 27 adet değerlendirme metriği mevcuttur.
Bu kriterlerin bir veya bir kaçının varlığı sitenizin kesinlikle spam site olduğuna yada Google tarafından cezalandırılacağı anlamına gelmemektedir. Burada yer alan metrikler daha önce Google tarafından cezalandırılmış sitelerin büyük bir kısmında bulunan ve Moz algoritmasına göre Google nezdinde negatif kabul edilen metriklerdir.
- Düşük Sayfa Sayısı: Sitenizde bulunan sayfa sayısının azlığı bir spam sinyali olarak kabul edilir ancak kesin bir yargı değildir.
- Spam Domain Uzantıları Kullanımı: xyz, info, eg, cc, pl gibi domain uzantıları kullanımı çoğu durumda spam sinyali olarak kabul edilir. Google tarafından cezalandırılmış sitelerin neredeyse tümüne yakını kalitesiz ve kullanımı yaygın olmayan domain uzantılarını kullanmaktadır.
- Alan Adının Uzunluğu: Normal standartlara göre gereğinden fazla uzun ve kullanıcı deneyimi dikkate alınmamış şekilde kullanılan alan adları spam sinyali olarak kabul edilir.
- Google Font Kullanılmaması: Google tarafından cezalandırılmış sitelerin büyük bir çoğunluğunda Google font kullanımı görülmediğinden, Sitede Google font bulunmaması Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Domainde Numara Kullanılması: Spam sitelerin önemli bir bölümünde görünen domain içerisinde numara kullanımı, Moz tarafından önemli bir spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Google Etiket Yöneticisi Kullanılmaması: Spam sitelerin neredeyse tamamında Google etiket yöneticisinin kullanımına rastlanmaz. Bu sebeple sitede Google etiket yöneticisi kullanılmaması Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Doubleclick Kullanılmaması: Spam sitelerin tamamına yakını doubleclick etiketi kullanmadığından, doubleclick etiket eksikliği, spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Telefon Numarası Eksikliği: Spam sitelerin neredeyse hiç birinde gerçek telefon numarası bulunmadığından, sitenizde telefon numarası bulunmaması Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Linkedin Bağlantı Linklerinin Kullanılmaması: Spam sitelerin neredeyse hiç birinde gerçek bir linkedin sayfasına yönelik bağlantı bulunmadığından sitenizde linkedin bağlantısı bulunmaması bir spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Mail Adreslerine Yer Verilmemesi: Spam sitelerin neredeyse hiç biri sitede mail adreslerine yer vermez. Bu sebeple sitenizde mail adresinizin bulunmaması kuvvetli bir spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- SSL Eksikliği: Spam siteler tarafından kullanılmayan bir diğer önemli metrikde SSL’dir. Spam sitelerin neredeyse tamamı SSL kullanmadığından, sitenizde SSL bulunmaması önemli bir spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Meta Anahtar Kelime Kullanımı: Google tarafından kullanımı sonlandırılan meta anahtar kelime etiketi kullanımı spam sitelerde çok sık görüldüğünden sitenizde meta anahtar kelime etiketi kullanılması Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Jumpshot Ziyaretçi Sıralaması: Metrikler içerisinde en ilginçlerinden bir tanesi olan jumpshot ziyaretçi sıralaması, Moz tarafından spam sinyali olarak değerlendirilmektedir.
- Site Dışı Canonical Kullanımı: Site dışı canonical kullanımı, Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Başlık Uzunluğu: İçeriklerinizde kullandığınız başlıkların çok kısa yada çok uzun olması, Moz tarafından spam sinyali olarak değerlendirilmektedir.
- Meta Açıklama(Description) Uzunluğu: Meta açıklamasının çok uzun yada çok kısa olması, Moz tarafından spam sinyali olarak değerlendirilmektedir.
- Uzun Meta Anahtar Kelime Kullanımı: Sayfalarda normalden daha uzun meta anahtar kelime kullanımı, Spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Favicon Kullanımı: Spam sitelerin neredeyse tamamına yakını favicon kullanmadığından sitenizde favicon bulunmaması Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Facebook Pixel Kullanılmaması: Spam siteler tarafından neredeyse hiç bir zaman kullanılmayan facebook pixel’in, sitenizde bulunmaması spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
- Dış Link Kullanımı: Spam sitelerde dış link kullanımı ya çok az yada çok fazla görülür. Bu sebeple her iki durumda Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilir.
- Bağlantı Verilen Site Sayısı: Spam sitelerde genellikle bağlantı verilen domainlerin sayısı normal seviyelerin çok üstündedir. Bu sebeple çok sayıda farklı siteye bağlantı verilmesi, Moz tarafından spam sinyali olarak kabul edilir.
- İçerik Tutarlılığı & Uyumluluğu: Spam sitelerin neredeyse tamamı siteleri ile konu olarak hiç bir yakınlığı bulunmayan sitelere link verirler. Bu sebeple siteniz ile içerik olarak tutarlılığı bulunmayan sitelere link vermeniz, spam sinyali olarak kabul edilir.
- Ünlü & Ünsüz Uyumu: Spam sitelerin domain adreslerinde ünlü ünsüz uyumuna dikkat edilmez. Bu sebeple domainlerde ünlü ünsüz uyumuna dikkat edilmemesi, spam sinyali olarak kabul edilir.
- Alan Adında Tire (-) Kullanımı: Spam sitelerin alan adlarında tire kullanımı oldukça yaygındır. Bu sebeple alan adında tire kullanımı spam sinyali olarak kabul edilir.
- Linklerin Uzunluğu: Spam sitelerin link kullanımları genelde çok uzun yada çok kısadır. Bu sebeple gereğinden fazla uzun yada kısa url kullanımı spam sinyali olarak kabul edilir.
- Zararlı Kelimelerin Kullanımı: Spam siteler genellikle web spam konuları olarak kabul edilen alanlara yönelik anahtar kelime kullanımına çok sık yer verirler. Bu sebeple spam olarak kabul edilen; yetişkin içerik, ilaçlar ve kumar gibi alanlara yönelik anahtar kelimelerin, sık kullanımı spam sinyali olarak kabul edilir.
- Yüksek TBM (Tıklama Başı Maliyet) İçeren Kelime Kullanımı: Spam siteleri genellikle bağlantı metinlerinde, farmasötikler, yetişkinlere uygun içerik, oyun ve diğerleri gibi web spam konularıyla ilişkili belirli yüksek kullanıcı trafiğine ve tıklama maliyetine sahip kelimeleri kullanırlar. Bu sebeple bu kelimelerin sık kullanımı spam sinyali olarak kabul edilmektedir.
Spam Skoru Nasıl Kullanılır?
Spam skoru, bir sitenin mevcut veya geçmişteki kalitesinin kontrol edilmesinde ve siteye verilen linklerin kalitesinin kontrol edilmesinde etkin şekilde kullanılabilir.
Bazı durumlarda backlinki olmadığı halde yüksek spam skoruna sahip siteler görüntülemeniz mümkündür. Bu tarz sitelerin spam skorları, genellikle backlink kaynaklı değil site yapısının ve içerik kalitesinin Moz tarafından yayınlanan 27 metriğe uyum sağlamamasından dolayı yükselmektedir. Bu nedenle backlinki olmadığı halde yüksek spam skoruna sahip bir siteniz var ise sitenizin temel SEO yapısını ve paylaştığınız içeriklerin kalitesini kontrol etmelisiniz.
İçerik kalitesinin kontrol edilmesinde dikkat etmeniz gereken en temel metrikler: Spam şekilde (çok sayıda, sıralı vb) anahtar kelime kullanmama, spam olacak şekilde (çok sayıda) gereksiz link çıkışı yapılmaması ve başka siteden kopyalanan içeriklerin paylaşılmamasıdır. Çoğu durumda bu metrikler içeriklerin spam olarak kabul edilmesinin temel nedenleridir.
Temel olarak spam skorunun kontrol edilmesi ile sitenize bağlantı veren sitelerin kalite durumlarını kontrol edebilir ve sitenizle uyumluluğu bulunmayan, trafik getirisi olmayan yüksek spam skorlu siteleri reddedebilirsiniz.
Günümüzde siteler arası anti SEO çalışmalarında sıklıkla kullanılan spam sitelerden link verme işleminden korunmada son derece etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkan spam skoru ile sitenize verilen link bağlantılarını kontrol edebilir ve yapay şekilde sitenize verilmiş spam linkleri red edebilirsiniz.
Spam Durumu ve Spam Siteler Nasıl Kontrol Edilir?
Moz üzerine giriş yaptıktan sonra soldaki menü üzerinde yer alan link research (link araştırma) bölümünün içerisinde bulunan spam score seçeneğine tıkladığınızda açılan pencereye sitenizin root domain (dijitalzade.com) veya subdomain (sub.dijitalzade.com) adresini yazarak sitenizin spam skorunu kontrol edebilirsiniz.
Sitenizin adresini yazıp analyze butonuna bastıktan sonra sitenizin mevcut spam skorunu ve sitenize bağlantı veren sitelerin spam skorlarını resimde gördüğünüz şekilde grafik olarak görüntüleyebilirsiniz.
Buradaki görsele baktığımızda dijitalzade.com websitesinin 75 farklı siteden link aldığını ve bu linklerin %12,3 lük bölümünün tehlikeli kabul edilen yüksek spam skoruna sahip olduğunu görüntüleyebiliyoruz.
Bu linklerin ne tarz linkler olduğunu ve reddedilip edilmemesi gerektiği ile ilgili analizi yapabilmek üzere ilgili linkleri veren sitelerin kalitelerine bakmalısınız.
Link veren sitelerin detaylarına, spam skorunu görüntülediğiniz sayfa üzerinde aşağıda yer alan bölümden ulaşabilirsiniz. Bu kısımda link veren sitelerin spam skorlarını ve sitenize verilen linklerin url adreslerini görüntüleyebilir ve sitelerin spam olup olmadığını manuel olarak da değerlendirebilirsiniz.
Spam analizi yapmadan spam olduğundan emin olmadığınız sitelerden gelen bağlantıları rastgele şekilde reddetmemeye özen göstermelisiniz.
Unutulmamalıdır ki her spam skoru yüksek site kalitesiz ve kesinlikle cezalandırılacak site anlamına gelmemektedir. Özellikle yüksek domain ve marka otoritesine sahip, yüksek trafik alan siteler kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklere (guest post) daha fazla yer verdiklerinden çoğu durumda bu tarz sitelerin spam skorları %50 ve üstüdür.
Örneğin; Bizim üstteki görselimizde görünen %12.3 lük bölümde yer alan siteler tam anlamıyla spam olmayan yalnızca Moz tarafından değerlendirilen 27 metriğe tam anlamıyla uyum sağlamayan link paylaşım siteleri olduğundan biz bu linkleri reddetme ihtiyacı duymadık. Ancak siz Moz üzerinde sitenizin spam skorunu ve sitenize link veren sitelerin spam durumlarını analiz ettikten sonra spam olduğundan emin olduğunuz siteleri reddebilirsiniz.