SEO hakkında sorulan pek çok soruya websitemiz üzerinden cevap vermeye çalıştık, bunlardan bir diğeri olan SEO Çalışması Ne Kadar Sürer ? sorusunada bu makalemizde cevap vermeye çalışacağız.
SEO çalışmalarımızda kullandığımız pek çok teknik ve dikkat etmekle yükümlü olduğumuz pek çok metriğe ek olarak ilgili çalışmaları yürüten SEO uzmanlarının ve site sahiplerinin aklında hep ; Bu çalışmaların karşılığını ne zaman alırım sorusu vardır.
SEO, dijital platformlarda yapılan çalışmalar içerisinde gerçekten en komplex ve en değişken çalışma alanlarından bir tanesidir. Google tarafından her geçen yıl güncellenen pek çok algoritma metriği ile net bir taktik veya yol haritası belirlemek neredeyse imkansız hale geliyor.
Bizde bu yapı ve güncel durumdan yola çıkarak yukarıda belirttiğimiz soruya cevap olarak ; O durum değişir cevabını veriyoruz.
Net bir cevap veremediğimiz için oldukça üzgünüz ancak SEO çalışmalarının doğası gereği, net bir cevap vermek hem çalışmalara hemde SEO çalışma sisteminin bizzat kendisine taban tabana zıttır.
Her ne kadar net bir süre vermek SEO çalışma mantığına ters olsada , belirli metriklerler üzerinden analiz yaparak bir sitenin ortalama ne kadar süre içerisinde istediği hedeflere ulaşabileceği hakkında tahmini süreler belirtilebilir.
Özetle, SEO Çalışması Ne Kadar Sürer? sorusuna kısmende olsa bir cevap cevap verebilmek için yapılması gereken analizlerde dikkat edilmesi gereken 3 temel metrik mevcuttur; Link yapısı (linkler), İçerik ve Rekabet.
SEO Çalışmalarında Rekabet Faktörü
Rekabet, her sektörde olduğu gibi SEO sektöründede gerek çalışmaların gerekse yapılacak işlemlerin tümü için biçilen sürenin belirlenmesinde en kritik rolü oynayan aktörlerden bir tanesidir.
Rekabet etmeyi düşündüğünüz sektöre göre SEO çalışmalarınızdan alacağınız verimin gerçekleşeceği süre değişiklik gösterecektir.
Yerelde bir balık marketi işletten bir kişi için, kendi yerel pazarında etmesi gereken rekabet düşük olacağından internet dünyasında başarı kazanması ve SEO çalışmalarının meyvelerini toplaması uzun sürmeyecektir.
Aynı şekilde kırsal bir beldede yada küçük bir ilçe içerisinde emlakçılık yapan bir kişi için websitesinin SEO çalışmaları ve rekabeti, daha büyük bir ilçede yada şehirde rekabet etmeye çalışan emlakçılara göre çok daha düşük olacaktır ve kolay olacaktır.
Rekabet ettiğiniz site sayısı ve ilgili sitelerin mevcuttaki otoriteleri, bir kelimede yada websitenizdeki içeriklerin tümünde istediğiniz sonuçlara ulaşmanızda doğrudan etkilidir.
Zorluk ve rekabet arasındaki ilişki genellikle bir çan eğrisi şeklinde gerçekleşir; Artan rekabet beraberinde çok dişli bir zorluk seviyesi getirdiğinden özellikle analiz araçları üzerinde zorluk seviyesi yüksek görünen içeriklerde ilk üç gösterime girmek özellikle yeni siteler için oldukça zordur.
Hedeflediğiniz anahtar kelimede veya kategoride yer alan rekabete paralel olarak ilgili kategori ve anahtar kelimede gösterim alan sitelerin SEO çalışmaları ve çalıştıkları SEO uzmanı sayısı artış gösterecektir.
Ortalama veya düşük rekabet ve zorluğa sahip kelimelerde bir veya birden az SEO uzmanı ile rekabet ederken, yüksek rekabet içeren kelime ve kategorilerde birden fazla SEO uzmanı ile veya çoğu durumda SEO ajansları ile rekabet ediyor olmanız oldukça olasıdır.
Yine rekabet yüksekliğine paralel olarak harcanılan reklam bütçeleride artış gösterecek ve SEO çalışmalarınızı mutlak suretle PR yani reklam çalışmaları ile desteklemeniz kaçınılmaz olacaktır.
Özellikle büyük şirketler ile yada yüksek reklam bütçelerine sahip ajanslar ile rekabete girdiğiniz kelime ve kategorilerde, SEO çalışmalarınızın meyvelerini toplamak için normalden çok daha uzun ve çetin bir rekabet sürecine gireceğinizi söyleyebiliriz.
Bu sebeple özellikle yeni kurulmuş siteler için erken aşamalarda trafik yakalama noktasında atılabilecek en mantıklı adım, kullanıcı deneyimine önem vererek özellikle uzun kuyruk dediğimiz görece rekabeti ve zorluğu düşük kullanıcı aramalarına yönelerek ilgili alanlarda içerik üretmeleridir.
Gelen Bağlantılar (Backlinkler)
Gelen bağlantıların yani backlinklerin günümüz SEO çalışmaları üzerinde hala son derece etkili olduğu bir sır değildir. Ancak backlinklerin sağlayacağı faydayı maksimize etmenin belirli faktörlere bağlı olduğunu daima aklınızda tutmalısınız.
İlk faktör olarak en temelde sitenizin sahip olduğu backlink sayısını söyleyebiliriz. En basit anlatımla ne kadar çok backlinke sahip olursanız o kadar çok başarı sağlarsınız denilebilir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta çok sayıda backlinke sahip olmanın başında ilgili linklerin son derece kaliteli sitelerden gelmesidir.
Düşük veya spam olarak tabir edilen Google’ın hoşlanmadığı sitelerden alacağınız backlinkler sitenizi ilerletmekten ziyade gelişim sürecinizi yavaşlatacak ve hatta sitenizin sıralama başarısını olumsuz yönde etkileyecektir.
Bir diğer önemli faktörde elde ettiğiniz backlinklerin doğal bir şekilde yani anormal hızlarda değil olağan rutin hızlarda sitenize gelmesidir. Burada doğallıktan kasıt, normalden çok farklı olacak şekilde bir günde 100 150 farklı siteden backlink almaktır.
Sitenizin mevcuttaki backlinkleri doğal bir periyod içerisinde belirli bir süre de sitenize geldiği durumda siz ani bir yükleme ile çok sayıda backlink alırsanız bu sitenizin gelişimini durdurmaz ancak beklenen stabil etkiyide yaratmaz.
Doğal bir akış içerisinde belirli gün, hafta ve hatta aylara yayılmış backlink, gelen bağlantı çalışmaları ile yukarıda ki görselde gösterilen stabil ve kalıcı gelişmeyi yakalamanız son derece olasıdır.
Doğal olmayan yani yapay ve son derece hızlı şekilde gelen bağlantı elde etmek amacıyla çalışma yaptığınızda sitenizin büyüme grafiğinin yukarıdaki şekilde gerçekleşmesi son derece olasıdır.
Her iki çalışma şeklindede siteler gelişme kaydeder ve uzun vadede hedefledikleri alanlara yükselebilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en temel nokta alınan linklerin kesinlikle kaliteli ve spam olmayan sitelerden alınmasıdır.
Özellikle alaka düzeyi sitenizin ile birebir aynı yada son derece yakın olan sitelerden alacağınız kaliteli bağlantıların siteniz üzerinde yaratacağı olumlu etki çok ciddi boyutlarda olacaktır.
Google tarafından önerilen link mimarisi yani link oluşturma çalışmalarını takip ettiğiniz durumda sitenizin backlink çalışmaları son derece normal ve stabil şekilde ilerleyecektir. Yalnızca black hat yani kara şapka adı verilen SEO tekniklerini kullanarak hacklink ve türevi çalışmalar gerçekleştirdiğinizde, ilerlemenizin durması yada tam tersi etki yaratması muhtemeldir.
İçerik
Üçüncü ve belkide en önemli metrik olan içerik konusu, sitenizin arama sonuçlarında kaçıncı sırada gözükeceğini en direkt şekilde etkileyen yegane çalışmalardan biridir. İçerik kaliteli, sitenizin üst sıralara son derece hızlı ve kalıcı şekilde tırmanmasında hayati derece etkilidir.
300 kelimeden oluşan içerikler ordusu ile oluşturduğunuz websiteniz sayısal anlamda ve temel nitelik anlamında sizin için bir şeyler ifade etsede gerek kullanıcı deneyimi gerekse Google’ın sitede algıladığı kalite sebebiyle beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir.
Sitenizde içerik yayınlarken dikkat etmeniz gereken en temel metrik, içeriğinizin kullanıcının aradığı şeyi ona sunup sunmadığına dikkat etmektir. Nicelikten ziyade nitelik odaklı içerikler üreterek, 100 kelimeden oluşsa dahi kullanıcının aradığı şeyi ona tam anlamıyla sunarak; Kullanıcıyı kazanmak ve hemen çıkma oranını düşürmek en temel stratejiniz olmalıdır.
SEO ve içerik konuları yan yana geldiğinde sıklıkla kullanılan bir myth olan Google çok sık içerik ve çok uzun içerik paylaşanları daha üst sıralara getiriyor cümlesi tamamen bir dijital efsanedir.
Google uzmanlarına da defalarca sorulan bu efsane yine Google eli ile defalarca kez çürütülmüş ve nicelikten ziyade kullanıcıya sunulan içeriğin niteliğinin daha önemli olduğu, 100 kelimelik içeriklerin pek çok kez featured snippet yani öne çıkarılmış içerik olarak Google’da öne alındığı uzmanlar tarafından belirtilmiştir.
Elinizde gerçekten harika olduğunu düşündüğünüz bir içerik varsa bu içeriğin kelime sayısına dikkat etmeksizin paylaşmamanız için hiç bir neden olmadığını bir kez daha belirtmiş olalım. Daha iyi sıralama elde edeceğini umarak içeriğe gereksiz ve yapay eklemeler yapmak çoğu durumda negatif etki yaratabilir ve SEO sürecinizi uzatabilir.
Sık şekilde içerik paylaşmak doğrudan bir SEO sıralama metriği olmasada , sıklıkla içerik paylaşan siteler hem kullanıcılar tarafından hemde Google tarama botları tarafından daha sık ziyaret edilir ve daha hızlı taranır. Sıklıkla sitenizi ziyaret eden ve sitenizde uzunca vakit geçiren kullanıcılara sahip olduğunuz durumda siteniz ekstra çalışmalara ihtiyaç duymaksızın kendi kendine çok olağan ve kaliteli şekilde büyüyecek, yükselecektir.
Google Uzmanları Ne Diyor?
İçeriklerinizin Google üzerinde kalıcı başarı sağlaması ve hedeflediğiniz sıralamalara ulaşması için bir kaç ayınızı feda etmeye gerçekten hazır olmalısınız. SEO Uzmanı Tim Soulo tarafından yapılan kapsamlı bir istatistiksel analize göre yeni websitelerinden yayınlanan yeni içeriklerin yalnızca %5.7’si, 1 yıl içerisinde Google üzerinde ilk 10’a girebilmektedir.
İlk 10’a hatta hedeflediğiniz ilk 3 den birine yerleşen içeriğinizin orada kalıcı olmayacağını bilmenizde fayda var. Çünkü internet kullanımına bağlı olarak artan websiteler arası rekabet ortamında Google’da ki hemen hemen her sonuç sıralaması her ay hatta her hafta, her gün değişiklik gösterebildiğinden SEO çalışmaları asla bitmeyecek bir serüvendir.
Markalar adına üretilen marka temelli anahtar kelime içerikleri, ilgili aramalarda son derece hızlı şekilde sıralama kazanıp o seviyelerde kalıcı olabilirler. Ancak marka temeli olmayan, genel aramalara hitap eden anahtar kelimelerde ve yerel arama sonuçlarında rekabet asla tamamlanmayacak bir süreçtir. Jim Hedgers
Özet
Özetle, herhangi bir anahtar kelime yada kategoride ne kadar sürede üst seviyelere geleceğinizi net olarak tahmin etmeniz yada iddaa etmeniz anlamsızdır. Ancak belirli değişkenlere bağlı olarak son derece bilgi temelli tahminlerde bulunabilirsiniz. Zaman içerisinde kendi niş kategorinizde ne kadar süre içerisinde üst seviyelere tırmanacağınız ile alakalı doğru tahminler yapmanız oldukça olasıdır.
Günümüz SEO çalışmalarının her geçen gün gelişip değiştiğini unutmayarak, gündemi ve algoritma değişikliklerini takip ederek sitenizin içeriklerini kuvvetlendirmeli ve kullanıcı deneyimini üst seviyede tutmalısınız. Makale içerisinde detaylı olarak yer verdiğimiz metriklere dikkat ettiğiniz durumda kaygı duymanıza gerek kalmadan başarı sizi bulacaktır.