Teorik SEO

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO Nedir?

SEO (arama motoru optimizasyonu), en genel tabiriyle ücretsiz, doğal ve editoryal arama sonuçlarından sitelere trafik kazandırma sürecinin tümüne verilen isimdir.

Bütün büyük arama motorlarının (Google, Bing) kategorilere dağılmış arama sonuçları ve o arama sonuçlarını oluşturmak üzere kullandığı algoritmaları mevcuttur. Her büyük arama motoru, arama sonuçlarını kendi algoritması dahilinde kategorize ederek resim, video, klasik website sonuçları, haber gibi kategorilerin altında sıralandırırlar.

SEO bu noktada bir websitesinin arama sonuçları (SERP) üzerinde daha iyi sıralama elde etmesi ve özellikle ücretsiz trafik kaynağından daha fazla faydalanabilmesi adına uygulanan algoritmik çalışmalardır.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

SEO Nedir? arama motorlari nasil çalışırArama motorları günümüzün devasa dijital kütüphaneleri olarak modern dünyanın en önemli yapı taşlarındandır. Özellikle internet gelişimini göz önüne aldığımızda günümüz teknoloji dünyasında saniyeler içerisinde bir konu hakkında detaylı yazılara ulaşabilir ve artan rekabet kalitesine paralel şekilde gelişen kaliteli içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.

Büyük kütüphanelerin aksine arama motorları çok sayıda bilgiyi çok hızlı şekilde derleyerek, yüksek depolama ve arama maliyetlerine gerek duymaksızın en basit kullanıcı sorgularına cevap olacak şekilde bir araya getirirler.

Bir internet kullanıcısı olarak Google üzerinde bir arama yaptığınızda , Google geliştirilmiş algoritmasından faydalanarak sizin arama sorgunuza en iyi ve en yakın cevabı içeren, sorgunuzla en alakalı içeriğini ve websitesini karşınıza getirecektir.

İşte Google tarafından kullanıcıyı deneyimini arttırma noktasında geliştirilen bu algoritma günümüzün SEO çalışmalarının temelini oluşturur.

Bu algoritma ve buna benzer algoritmalar dahilinde arama motorlarının çalışma mantığı temelde 3 aşamadan oluşur;

  1.  Tarama (Crawling)
  2.  İndeksleme (Indexing)
  3. Sıralama (Ranking)

Arama Motoru Taraması (Crawling) Nedir?

Arama motoru tarama süreci temelde arama motoru botlarının (örümcekleri, robotları) internet üzerinde gerçekleştirdiği keşif inceleme süreçlerine verilen isimdir. Bu keşif ve inceleme süreci içerisinde arama motoru botları internet üzerinde yeni yayınlanmış yada güncellenmiş içerikleri arama yaparak bulur ve tarama, indeksleme süreçlerine dahil ederler.

İnternet üzerinde arama motoru botlarının tarama sürecine dahil ettiği yapılar yalnızca yalın URL’ler (web sayfaları) değildir. İnternet dünyası içerisinde herhangi bir komut ile taramaya kapatılmamış tüm pdf, resim, video vb içerikler arama motoru botları tarafından tarama süreçleri dahilinde işleme alınırlar. Formatı ne olursa olsun tarama süreçleri ile alakalı değişmeyen yegane kural ise arama motoru botlarının internet üzerindeki her tür içeriği yalnızca linkler vasıtasıyla buluyor olmasıdır.

Arama motoru botlarının internet üzerinde herhangi bir URL’yi keşfetme süreci temelde, botlar tarafından ziyaret edilen herhangi bir url üzerinde yer alan farklı bir linkin (url’nin) takip edilmesine dayanır. Arama motoru botları x bir site yada URL yi ziyaret ettiğinde ilgili url üzerinde yer alan başka bir url botlar tarafından takip edilerek bulunur. Bu url daha öncesinde keşfedilmemiş bir URL ise tarama süreci dahilinde işleme alınır ve Google dizinine, veritabanına kaydedilmek üzere işlenir.

İpucu: Sitenizde yeni bir içerik oluşturduğunuzda ilgili içeriğin arama motoru botları tarafından hızlıca bulunmasını ve çok daha hızlı dizine kaydedilmesini istiyorsanız uygulayabileceğiniz iki önemli teknik mevcuttur. Birincisi site haritanızda yeni oluşturduğunuz linke yer vermek. İkinciside, sitenizde yer alan eski bir içerikten o sayfaya iç linkleme uygulamaktır.

Arama Motoru İndeksleme (Indexing) Nedir?

Tarama süreçleri içerisinde arama motoru botları tarafından bulunan içerikler (URL adresleri) ilgili süreç dahilinde oluşturularak dizine kaydedilmek üzere arama motoru botlarına gönderilirler. Bu işlem sonrasında özellikle oluşturma ve arama motoru tarafından görüntülenme işlemi sırasında teknik anlamda problemli olmayan tüm içerikler, kullanıcıların yaptığı arama sorgularında gösterilmek üzere Google dizinine kaydedilirler. Tüm bu kayıt süreci ve veritabanında oluşturma işlemleri İndeksleme (Indexing) olarak adlandırılır.

Arama Motoru Sıralaması (Ranking) Nedir?

Herhangi bir kullanıcı arama motoru üzerinde bir sorgu gerçekleştirdiğinde, arama motoru veritabanı içerisinde ilgili arama sorgusu ile en alakalı gördüğü içerikleri belirli sıralama faktörleri dahilinde sıralayarak kullanıcının kullanımına sunar. Bu süreç içerisinde hangi içeriğin arama sorgusu için en iyi içerik olduğunun belirlenmesi ve akabinde onu takip eden sıralamada içeriklerin kalite ve alaka durumlarının belirlenmesi işlemi arama motoru sıralaması (ranking) olarak adlandırılır.

Günümüz internet dünyasında arama motorları, artan website sayısına paralel olarak geliştirdikleri güncel ve çok gelişmiş algoritmaları dahilinde çok sayıda metrik üzerinden web sitelerini ve içerikleri analiz ederek arama sorgularına özel sıralamalar oluştururlar.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu arama motoru botlarının içerikleri, sayfaları incelemeye alıyor oluşudur. Yani sıralama belirleme sürecinde bir websitesinin x bir içeriği bir sorguda birinci olurken başka bir sorguda 70. sırayı alabilir. Burada her sorgu ve sayfa için inceleme o sayfaya ve sorguya özel olacak şekilde tekrar tekrar gerçekleştirilir.

Özellikle arama motoru optimizasyonunu bu noktada uzmanlık haline getiren ve markaların birbiri ile yarışlarını kızıştıran en önemli etken işte bu çok kapsamlı, dallara ayrılan, derinlemesine metrik ve faktörlere sahip arama motoru sıralama algoritmasıdır.

Arama motorları içerisinde sıralama algoritması en kapsamlı ve market payı en yüksek olan arama motorunun Google olması sebebiyle SEO çalışmaları kapsamında ağırlıklı olarak Google algoritması hedeflenir.

SEO Nasıl Yapılır? (SEO’nun Temelleri)

SEO çalışması nasıl yapılırGoogle bir arama sorgusuna yönelik sıralamayı oluştururken 200’den fazla sıralama metriğini kullanarak içerikleri ve websitelerini değerlendirir.

Kimse net olarak bu algoritma içerisinde yer alan metriklerin tümünden haberdar olmasada SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilen A/B testler ile algoritma metrikleri azda olsa öğrenilmiş durumdadır.

Öğrenilmiş metrikler ile birlikte SEO çalışmaları en temel manada Google’ın algoritmasını öğrenmek ve Google tarafından sevilen kullanıcı dostu içerikler üretmek üzerinedir.

Bu çalışmalar yapılırken dikkat edilmesi gereken belli başlı “Temel” metrikler mevcuttur;

  1.  Taranabilirlik
  2.  Mobil Uyumluluk
  3. Sayfa Hızı
  4.  Arama Amacı & Anahtar Kelime
  5. Otorite
  6. İçerik Kalitesi

Taranabilirlik

Yazınızın Google algoritması tarafından değerlendirip arama sorgularına dahil edilmesinden önce dikkat etmeniz gereken faktör, sitenizin ve oluşturduğunuz içeriklerin Google yada harici arama motorlarının taramasına açık olup olmadığıdır.

Arama motorları bir siteyi indexlemeden yani dizinlerine kaydetmeden önce ilgili siteyi spider yani örümcek adı verilen site tarayıcı yazılımlar ile tarayarak site ve içerikler hakkında bilgi edinerek, sitenizi arama dizinine eklerler.

Bu tarama işlemi en temel anlamda linkleri takip etme üzerine ilerlersede bir içeriğin Google üzerinde indexlenmesi üzerine uygulanabilecek çok sayıda method mevcuttur.

Google bir içeriğinizi doğrudan siteniz üzerindeki sayfaları tarama yolu ile yada harici bir websitesinden sitenize gelen linki takip ederek gerçekleştirebilir.

Klasik olarak en sık kullanılan yöntem site içerisinde bir link mimarisi oluşturarak arama motoru örümceklerinin sitenizi ve içeriklerinizi taramasını kolaylaştırmaktır.

İçeriklerinizin taranmasını ve dizine eklenmesini engelleyen bazı etmenler mevcuttur;

  • Zayıf iç linkleme: Google örümcekleri websitesinde yer alan içerikleri site haritasına ek olarak birbirini üzerinden verilen linkleri takip ederek dizine kaydeder. Özellikle hızlı dizin kaydının önemli olduğu haber sitelerinde zayıf oluşturulmuş iç link mimarisi sitenizin geç indexlenmesine ve çoğu durumda hiç indexlenmemesine sebebiyet verebilir.
  • No follow iç linkler: Tarama hızını ve taranabilirliği arttıran iç link mimarisini oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, site içi içeriklerinizden verdiğiniz linklerin no follow değil follow olarak düzenlendiğinden emin olmanızdır. Site içerisindeki içeriklerinizin birbirine follow linkler verdiğinden emin olun.
  • No index sayfalar: Sitenizde oluşturduğunuz içeriklerin meta etiket alanlarının taramaya uygun şekilde ve no index yani taramaya kapalı şekilde düzenlenmediğinden emin olun. Google tarafından taranıp dizine eklenmesini istemediğiniz içerikleri robots.txt dosyanızdan ve header bölümüne ekleyeceğiniz no index kodu ile taramalara kapatabilirsiniz.
  • Robots.txt engellemeleri: İçeriklerinizin taranabilirliğini kontrol etmede kullandığımız robots.txt dosyası üzerinden sayfalarınızın arama motorlarına açık olup olmadığını düzenleyebilir ve istemediğiniz içerikleri arama sonuçlarının dışında bırakabilirsiniz.
Robots.txt dosyası nasıl düzenlenir detaylı olarak öğrenmek üzere Robots.txt nedir, nasıl oluşturulur konulu makalemize göz atabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk

Mobil UyumlulukArtan mobil cihaz kullanımına paralel olarak Google tarafından mobil arama sorgularına verilen önem artmıştır. Google son yıllarda birbirini ardına açıkladığı projeler ile websitelerinin mobil açılış hızları başta olmak üzere mobil sorgulara vereceği tepkileri arttırmak ve mobil kullanıcı deneyimini üst seviyelere çıkarmayı hedeflemiştir.

Google üzerinde gerçekleştirilen arama sorgularını yaklaşık %63 lük bölümü mobil cihazlar tarafından gerçekleştirilmektedir. İstatistik Bilgisi için tıklayınız

Google 2016 yılında yaptığı açıklama ile mobil dostu websitelerinin arama sonuçlarında daha hızlı yükseleceği net olarak duyuruldu. Google 2018 yılında yaptığı bir diğer açıklama ile websitelerine ait içeriklerin ilk olarak mobil versiyonları ile taranarak, dizine dahil edileceği duyuruldu.

Bir diğer önemli istatistikte adobe tarafından açıklandı: 10 kullanıcıdan neredeyse 8’i cihazları üzerinde düzgün görüntülenmeyen siteleri son derece hızlı şekilde terketmekteler. İstatistik için tıklayınız

Google’ın kullanıyıcı deneyimine ve hemen çıkma oranına verdiği önemi dikkate alarak websitelerini ve SEO çalışmalarını mobili özellikle dikkate alarak planlamak ve oluşturmak son derece hayatidir.

Websitenizin mobil dostu olup olmadığını kontrol etmek için tıklayınız.

Sayfa Hızı

Sayfa hızı, websitenizde yer alan içeriklere ait sayfaların mobil ve masaüstü cihazlarda ne kadar hızlı açıldığını gösteren algoritma metriğidir.

Yukarıda bahsettiğimiz Google’ın kullanıcı deneyimini çok önemsemesi durumu buradada karşımıza bir diğer algoritma metriği olarak çıkıyor.

Kullanıcı arama sorgusunda karşısına çıkan siteye tıkladığında ilgili site 3 saniyeden daha uzun bir sürede açılıyorsa tatminsizlik yaşıyor ve siteyi terkediyor. Google bu durumu dikkate alarak hızlı açılmayan websitelerini ilk sayfada göstermemeye azami dikkat ediyor.

Websitenizin hızlı açılıp açılmadığını test etmek ve Google tarafından önerilen hızlandırma çalışmalarını incelemek için tıklayınız.

Web site hızlandırma ile alakalı çalışmalar gerçekleştirirken ulaşılması gereken ideal skorlar ile alakalı Google tarafından duyurulan Core Web Vitals Metriklerini kullanabilirsiniz. Konu ile alakalı oluşturduğumuz detaylı içeriğimizi inceleyerek Core Web Vitals metriklerinizi ölçümlemeyi ve optimize etmeyi ihmal etmeyin.

Arama Amacı

SEO çalışmalarında ve rehberlerinde sıklıkla vurgulanan anahtar kelimeleri belirlemek belirli bir bilgi seviyesine ulaştıktan sonra oldukça kolaydır. Ancak anahtar kelime olarak belirlenen sorguya yönelik içerik üretmek ve ilgili sorgunun amacını analiz ederek o amaca yönelik içerik üretmek çok daha zordur.

Yavaş ocak tarifleri sonuçları
Yavaş Ocak Tarifleri

Google üzerinde yavaş ocak tarifleri kelimesi üzerinde arama yaptığınızda yavaş ocaklara yönelik tarifleri barındıran içerikler ile karşılaşıyoruz.

yavaş ocak sonuçları
Yavaş Ocak

İlgili arama sorgusunda geçen yavaş ocak kelimesi ile arama yapıldığında daha ziyade e-ticaret sitelerine ait kategoriler karşımıza çıkmaktadır.

İşte bu durum tam anlamıyla arama amacı ve arama sorgularının analizinde dikkat edilmesi gereken kritik bir durumdur.

Google kullanıcılar tarafından yapılan aramaları analiz ederek hangi sorguda ne aranmak istediğini analiz ederek o sorguya yönelik içerik üretmiş siteleri bu sorgulara yönelik süzgeçlerden geçirerek sıralandırır.

Bu sebeple anahtar kelime analizi ve SEO çalışması yaparken sıralama kat edilmek istenen kelime ile alakalı sorgu iyice analiz edilmeli ve kullanıcı davranışları belirlenmelidir.

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır? detayları ile öğrenmek için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Arama amacı belirlenirken dikkat edilmesi gerekenler;

  • İçerik tipi: Belirlediğiniz arama sorgusunda ilk 10 da yer alan içerikleri inceleyerek, ilgili içeriklerin blog yazısı mı, ürün sayfası mı yoksa kategori sayfası mı olduğu detaylıca incelenmeli ve kullanıcının ihtiyaç duyduğu sonuca yönelik içerik üretilmelidir.
  • İçeriğin formatı: Belirlediğiniz arama sorgusunda görüntülenen ilk 10 içeriğin, hangi formatta düzenlendiğine dikkat edin. Görüntülenen içeriklerin, nasıl yapılır tarzında mı , listeleme yöntemiyle mi yoksa bir rehber tarzında uzun şekilde mi düzenlendiğini analiz ederek kullanıcıların ve Google’ın hangi içerik formatını ödüllendirdiğini belirlemelisiniz.
Kullanıcı arama niyeti nedir? detaylarıyla öğrenmek için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Backlinkler

Google arama sonucu algoritması Page Rank yani sayfa değeri, sayfa otoritesi adı verilen sisteme dayanır. Bu algoritma metriğinde temel mantık backlinkler elde ederek sitenizin sayfa otoritesi arttırmak ve arama sorgularında daha güvenilir bir site olarak üst sıralarda yer almaktır.

En basit anlatımla backlinkleri birer oy olarak kabul ettiğimiz durumda, daha çok backlinke yani daha çok oy’a sahip olan websitesi otorite durumuna gelir ve arama sonuçlarında otoriter bir site olarak üst sıralarda yer alır.

Backlink ve sıralama arasındaki ilişki grafiği

Ahrefs tarafından yapılan araştırmaya göre referring domains yani kendisine link veren site sayısı yükselen sitenin organik arama sonucu trafiği, backlink yani refere eden domain sayısına paralel olarak artış göstermektedir.

Özetle backlinkler site otoritesi oluşturmada ve Google arama sorgularında üst sıralarda yer almada önemli bir metriği olarak karşımıza çıkıyor.

Otorite (PageRank)

PageRank yani türkçe karşılığıyla Sayfa Otoritesi, SERP yani arama motoru sonuçlarında üst sıralara tırmanmada son derece etkili olan algoritma metriğidir. Sitemizin otoritesini arttırmak için kullandığımız linkler kendi içlerinde p-PageRank değerlerine göre birbirlerinden ayrılırlar.

Sitemizde yer alan bütün sayfalar dahil olmak üzere sitemize gelen ve sitemizde barındırdığımız bütün linkler ve sayfalar PageRank yani sayfa otorite puanlarına göre derecelendirilirler. Site içerisinde iç linkleme mimarisi ile kuvvetlendirilmiş ve ön plana çıkarılmış içerikler çok daha yüksek PageRank değerine sahip olurken düşük linke sahip görece önemsiz içerikler düşün otorite (PR) puanına sahiplerdir.

İç linkleme kuvvetine ek olarak dışarıdan gelen backlinklerinde son derece etkili olduğu PageRank sisteminde, yüksek PageRank değerine sahip bir içerik üzerinden sitenize link verildiğinde sitenizin otorite artışı çok daha yüksek olacaktır.

Yani her backlink katkı noktasında aynı oranda etki etmemektedir.

Sitemiz için önemli olduğunu düşündüğümüz sayfaları, site içerisindeki içeriklerden linkler vererek desteklemeli ve rekabetin yoğun olduğu kategorilerde direk sayfa özelinde dış bağlantılar ile kuvvetlendirmeliyiz.

PageRank ve Trafik grafiği
PageRank ve Trafik Grafiği (by Ahrefs.com)

Kuvvetli dış bağlantılar ile desteklenmiş içerikler çok daha iyi PageRank değerine sahip olacak ve daha iyi sıralamalar elde edeceklerdir.

İçerik Kalitesi

Makale içerisinde sıklıkla sözünü ettiğimiz Google ve kullanıcı deneyimi konusu içerik kalitesi noktasında da bir metrik olarak karşımıza çıkıyor.

Google arama sonuçlarında sergileyeceği sitelere ait içeriklerin tamamen kullanıcı dostu ve kullanıcının gerçekten ihtiyaç duyduğu cevapları barındıran tarzda oluşturulmasını istemekte ve bu tarzda üretilen içerikleri üst sıralar ile ödüllendirmektedir.

Google bir içeriğin kalitesini değerlendirirken içerik üstünden verilen arama sorgu ve anahtar kelime sinyallerine ek olarak içeriği yayınlayan websitesinin ilgi kategorideki uzmanlığına, otoritesine ve güvenilirliğine bakmaktadır. Google E-A-T kriterleri olarak adlandırılan bu 3’ü bir arada değerlendirme metriği ingilizce kaynaklarda E-A-T yani expertiseauthoritativeness, ve trustworthiness olarak geçmektedir.

İçeriğinizi oluştururken kullanıcının ihtiyaç duyduğu uzmanlığa yönelik kaliteli bilgi paylaşımlarında bulunmalı ve kullanıcıya aradığını net ve sıkıcı olmayan ifadeler ile vermelisiniz.

Kullanıcının arama sorgusunda ihtiyaç duyabileceği alakalı içerik dediğimiz yakın varyasyondaki sorgularıda içeriklerinizde barındırmalı ancak içeriği gereğinden fazla uzun olacak şekilde düzenlememelisiniz.

Genellikle Nedir? şeklinde yapılan arama sorguları kısa ve net bir cevaba yönelik yapılan sorgular olduğundan bu ve buna benzer tarzdaki içeriklerinizi oldukça net ve uzmanlık seviyesinde bilgiler ile donatmalısınız.

Özetle içeriğinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken temel metrikler şunlardır;

  • Kısa, öz ve bilgilendirici cümleler paragraflar oluşturarak kullanıcıya uzmanlığınızı yansıtın.
  • Alakasız çok sayıda sorguya yönelik cevapları gerekmiyor ise tek bir makalede bir arada bulundurmayın.
  • Makaleniz ile alakalı farklı sayfaları yazınızın içinde kullanılarak kullanıcıya fayda sağlayacak farklı içeriklere sayfalarınızda yer verin.
  • Adeta bir duvar şeklinde döşenmiş tamamen yazılardan oluşan, sıkıcı makale formatlarından uzak durun. İçeriklerinizde kullanıcının ilgisini aktif tutacak görsellere yer verin.
  • Google üzerinde detaylı inceleme yaptığınızda düzenli olarak yenilenen içeriklerin daha üst sıralarda yer aldığını görebilirsiniz. Bu sebeple ilgi çekmeyen yada güncelliğini yitiren içeriklerinizi aktif olarak güncelleyin.

Teknik SEO

Yazımızın üst bölümünde 6 madde içerisinde bahsettiğimiz SEO’nun genel temellerini hayata geçirdikten sonra biraz daha işin uzmanlık kısmı diyebileceğimiz teknik ancak sitenizin yükselişinin de anahtarını elinde barındıran teknik SEO kısmına geliyoruz.

SEO çalışmalarının önemli bir bölümünü kapsayan ve temel anlamda SEO çalışması ile erişibilecek belirli başarı seviyelerinin üstüne çıkılması için uygulanması olmazsa olmaz olan belirli teknik SEO çalışmalarını bu bölümde inceliyor olacağız.

1 – Breadcrumb

Breadcrumb örneği
İdeal Bir Breadcrumb Örneği

Breadcrumblar türkçe karşılığı ile ekmek kırıntısı, site içi SEO çalışmalarının en önemli aktörlerinden bir tanesidir. Breadcrumblar site içerisinde hem arama motorları hemde kullanıcılar için navigasyon görevi görerek mevcutta bulunulan sayfanın siteiçi hiyerarşisinin aktarıldığı bölümdür.

Breadcrumblar kullanıcılara ve arama motorları site içi hiyerarşiyi aktardığı gibi özellikle site içi gezinme noktasında geri tuşunu kullanmadan mümkün olduğunca site üstü tıklamalar ile gezinme gerçekleştirilmesi noktasında çok faydalıdır.

Breadcrumb Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1 – Breadcrumblar üstteki görselde görebileceğiniz şekilde sitenin açılış sayfası olan anasayfadan mevcutta bulunulan sayfaya doğru net bir gösterim sunucak şekilde dizayn edilmelidir.Zenginlik katma gayesi ile tersden gösterim yada gereksiz * /  ^ + rakam gibi ifadelerin kullanımı breadcrumb noktasında size hiç bir katkı sağlamaz.

Breadcrumb yapısının ideali görselde olduğu gibi yalın ve kullanıcının kolay anlayabileceği alışıla gelmiş geleneksel kullanımdır.

Anasayfa > X Kategorisi > Y Alt kategorisi > Z sayfası vb.

2 –  Oluşturulacak breadcrumb yapısında dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda yapı içerisinde hiyearşik gösterim yapılırken mevcutta kullanıcının bulunduğu sayfanın gösterildiği son bölümdeki alan diğer sayfaların gösterildiği URL formatında değil yalın metin kullanımı ile gösterilmelidir.

Üstteki görselde örneğini paylaştığımız Dijitalzade’nin breadcrumb yapısında Anasayfa > SEO > gösterim sayfaları kullanıcı tarafından tıklanabilir metin altı URL ile eklenmiş durumda iken son bölümdeki sayfanın gösterildiği > Hreflang etiketi nedir? Nasıl kullanılır? bölümü yalnızca metindir.

2 – SEO Dostu URL

Teknik SEO çalışmaları kapsamında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda Site içi URL’lerde SEO dostu mümkün olduğunca kısa gereksiz parametre ve ifadeler içermeyen URL’ler oluşturmaktır.

Günümüzde en yaygın yapılan hatalardan biride URL’de gereğinden fazla parametre ve metin kullanımının yapılmasıdır.

İdeal URL yapılarında mümkün olduğunca az sayıda prefix (ön ek) kullanılmalı ve sayfanın anahtar kelimesi yalın haliyle URL’de yer almalıdır.

Örneğin: dijitalzade.com/seo/seo-nedir-nasil-yapilir-2020-10-22/ gibi bir kullanım gereğinden fazla uzun ve önerilmeyen bir kullanımdır.

Onun yerine bizim mevcutta kullandığımız dijitalzade.com/seo-nedir/ direk sayfanın hedef anahtar kelimesini içeren yalın ve kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgiyi içeren önerilen bir yapıdır.

Kullanıcı açılan sayfanın hangi kategorinin altında olduğunu öğrenmek istediğinde o noktada önemli olan kriter kolay anlaşılabilir breadcrumb’ın varlığıdır. Üstte önerdiğimiz yapıda bir breadcrumb kullandığınızda URL’de tekrar hiyearşik bilgi vermenize gerek kalmayacaktır.

SEO Dostu URL Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1- Mümkün olduğunca kısa ve yalın anahtar kelimeyi içeren URL’ler oluşturulmalıdır.

2 – URL içerisinde parametre, prefix kullanımı azaltılmalıdır. (Dijitalzade.com/seo/xxx/ örneğinde /seo/ bir prefixdir)

3 – URL içerisinde Büyük harf kullanımı yapılmamalıdır.

4 – URL içerisinde mümkün olduğunca _ * + – gibi ekstra ifadeler kullanılmamalıdır. Kelimeler arasında ayraç olarak – ifadesi kullanılabilir.

3 – Site Haritaları Oluşturun (XML)

Teknik SEO çalışmalarınız içerisinde sitenizin mevcut URL’lerinin tümünü içeren bir xml site haritası oluşturarak ilgili site haritasının url adresini robots.txt dosyanızda belirtmelisiniz.

Temeller bölümünde bahsettiğimiz taranabilirlik kriterinden tam puan alabilmek ve arama motoru botlarının sitemizi daha kolay tarayabilmelerini sağlayabilmek adına site haritasının oluşturulması ve Google search console ve robots.txt dosyasında belirtilmesi son derece önemlidir.

Site Haritası Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1 – Sitenin tüm url adresleri site haritasında yer almalıdır.

2 – Site haritasının dosya boyutu 50 mb dan büyük olmamalıdır.

3 – Site haritasında yer alan url sayısı 50.000’nin üzerine çıktığında yeni bir site haritası oluşturulmalıdır.

4 – 3xx ve 4xx HTTP durum kodlarına sahip dosyalar site haritasına eklenmemelidir.

5 – No index olarak ayarlanmış sayfalar site haritasına eklenmemelidir.

4 – Sitenizde SSL Sertifikasını Aktif Edin

Sitenizin güvenliği ve SEO sağlığının optimize edilmesi noktasında olmazsa olmazlardan bir tanesi olan SSL sertifikasını sitenizde mutlaka aktif edin. Özellikle ticari faaliyetlerin yönetildiği e-ticaret sitelerinde olası hacker saldırılarını önlemek için sitenizde mutlaka ücretli (sigortalı) SSL sertifikaları kullanarak kullanıcılarınızı güvence altına alın.

SSL sertifikasını aktif ettikten sonra siteniz https protokolü üzerinden yönlenecektir. Buda man in the middle gibi attaklardan sitenizi koruyacaktır.

SSL sertifikaları ile alakalı opsiyonel ancak tarafımızdan kesinlikle önerilen bir diğer işlemde sitenizde HSTS teknolojisi kullanmaktır. SSL sertifikanızı aktif ettikten sonra isterseniz cloudflare benzeri aracı platformlar üzerinden istersenizde .httaccess dosyanız üzerinden hsts aktif edebilirsiniz.

SSL sertifikası ve SEO ile alakalı daha detaylı bilgi almak için SSL sertifikasının SEO’ya etkisi isimli içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sayfa Üstü SEO (On Page SEO)

Sayfa üstü SEO çalışmaları içeriğin bulunduğu sayfa üstünde belirli SEO kriterleri dahilinde optimizasyon çalışmalarının yapıldığı işlemler bütününe verilen isimdir.

Temel SEO ve teknik SEO çalışmalarınız ile beraber dikkat etmeniz gereken bir diğer SEO çalışma sahasıda sayfa üstü, içerik SEO çalışmalarıdır.

Siteniz teknik ve temel anlamda hatasız bir site olsa dahi sayfa üstü SEO çalışmalarınız başarısız yapılmış ise içeriğiniz olması gerektiğinden çok daha düşük sıralamalar elde edecektir.

Bu bağlamda aşağıda belirteceğimiz önemli sayfa üstü SEO kriterlerine azami dikkat göstererek sayfa üstü SEO çalışmalarınızı hayata geçirmelisiniz.

  1.  Meta title: Meta title bölümü sayfanızın tarayıcıda ve arama sonuçlarında görüntülendiği başlık bölümüdür. Bu alanda 60 karakter ve 600 pixel limitini mümkün olduğunca geçmeden markanızı ve anahtar kelimenizi içericek şekilde bir sayfa üstü başlığı oluşturmalısınız. Meta title anahtar kelimenizi muhakkak içermeli ve açıklayıcı olmalıdır.
  2. Meta Description: Meta description bölümü arama sonuçlarında sayfanızın başlık bölümünün altında görüntülenen ve sayfanızı hem arama motorlarına hemde aramayı gerçekleştiren kullanıcıya açıkladığınız alandır. Meta description oluştururken anahtar kelime kullanımına ve sayfanızı kullanıcıya iyi şekilde aktarmaya çok dikkat etmelisiniz. İyi oluşturulmuş bir meta description hem sıralamanızı hemde tıklama oranlarınızı ciddi boyutta artıracaktır. Meta açıklama bölümlerinizin 155 karakterin üstünde ve 70 karakterin altında kalmamasına dikkat edin.
  3. Alt Başlıklar (Headings): Sayfa içerisinde kullanılan heading başlıkları sayfa üstü SEO çalışmasında çok büyük öneme sahiptir. Hiyerarşik bir yapıda kullanılması gereken heading başlıklarında temel kriter, her sayfa için yalnızca 1 adet h1 başlığının kullanılması ve bu başlığın içeriği en iyi anlatan üst (temel) başlık olması gerektiğidir. Hiyerarşik bir şekilde bir konunun en üst başlığı h2 ve onun alt başlıklarıda h3-h4,h5,h6 olacak şekilde düzenlemelidir.
  4. İç linkleme: Sitenizin içerik sayfalarından alakalı site içi farklı sayfalara mutlaka iç linkleme uygulamalısınız. Tarama bütçesinin optimizasyonu, page rank dağılımı (link juice) ve kullanıcı deneyimi artışı gibi çok sayıda faydası bulunan iç linkleme uygulaması ile SEO başarınızı ciddi boyutta arttırabilirsiniz.
  5. Görsel isimleri ve Alt Etiketler: Sitenizin genelinde kullandığınız görselleri isimlerini xasdasdas.jpg vb şekilde oluşturmak yerine ilgili resmi açıklayıcı ve, veya anahtar kelimeyi içerecek şekilde isim kullanımı yapmaya dikkat etmelisiniz. Ek olarak site içi kullandığınız görsel içeriklerin alt açıklama bölümlerini mutlaka doldurmalı ve bu alanlarda kullandığınız görseli net bir şekilde arama motoru botlarına anlatacak metinler yazmaya dikkat etmelisiniz.

Bitiriş Düşünceleri

SEO Nedir, Nasıl Yapılır? sorusu gerçekten çok derinlenmesine ve tam olarak bir açıklama verilebilmek için belkide sayfalarca yazı yazılabilecek günümüzün hızlı gelişmekte olan önemli bir alanına yönelik önemli bir sorudur.

Bizde bu makalemizde SEO çalışmalarında SEO uzmanları tarafından özellikle dikkat edilen ve website sahiplerininde muhakkak dikkat etmesi gereken konulara yer vermeye çalıştık.

Bu makalede yer verdiğimiz metriklere ek olarak Google tarafından sürekli güncellenen çok sayıda metrik olduğunu unutmadan SEO çalışmalarınıza pro aktif bir şekilde devam etmeli ve algoritma çalışmalarını yakından takip etmelisiniz.

SEO Çalışmalarınızda kullanabileceğiniz diğer önemli algoritma metriklerine detaylıca göz atmak için SEO Rehberi makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

SEO – Sıkça Sorulan Sorular

SEO Nedir, Ne İşe Yarar ?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Webvsitelerinin doğal arama sorgularındaki sıralamalarını arttırmaya yönelik yapılan algoritmik çalışmaların tümüne verilen genel bir isimdir. SEO çalışmaları ile websitenin arama motorları üstünden kaliteli trafik elde etmesi amaçlanmaktadır.

SEO Çalışmalarında Neden Google Baz Alınır?

SEO çalışmalarında Google’ın baz alınmasının nedeni tabi ki Google’ın sektörü domine eden en büyük arama motoru olması ve sıralama belirlemede en gelişmiş algoritmaya sahip olmasıdır. Özellikle piyasadaki rakipleri ile karşılaştırıldığında Google arama sonucu sıralamalarının belirlenmesinde çok daha geliştirilmiş çok sayıda metrikden ve faktörden oluşan son derece başarılı bir algoritma kullanmaktadır.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, site üstü iyileştirme çalışmaları içerisinde daha ziyade sitenin teknik alt yapısı ve kod bloğunda yapılan iyileştirmelere verilen genel bir isimdir. Teknik SEO çalışmaları ile SEO uzmanları sitelerin arama motoru sonuçlarını iyileştirmek amacı ile teknik geliştirmeler ve Google tarafından önerilen işlemleri uygularlar. Teknik SEO çalışmaları ile daha hızlı, kolay taranabilir ve kullanıcı dostu site yapıları oluşturmak en temel amaçtır.

Pek Çok Yerde Bahsedilen Backlink Nedir?

Backlink, X bir sitenin kendi sitesi içerisinden Y sitesine referans yani link vermesine verilen isimdir. Backlinklerden çok sık olarak bahsedilmesinin en temel nedeni, backlinklerin sıralamayı belirlemede oldukça etkili bir faktör olmasıdır. Birbirine yakın özelliklere sahip siteler için aradaki makasın büyüklüğünü belirleyen oldukça fazla metrik vardır. Ancak çoğu durumda iki büyük ve benzer kalitede işler sunan firmalar için birincinin kim olacağının belirlenmesi noktasında özellikle backlinkler oldukça etkili olabilmektedir. Hangi sitenin daha fazla kaliteli backlinki var ise o site Google nezdinde daha güvenilirdir ve birinci sırayı her zaman en güvenilir olan alacaktır. Özetle; backlinkler siteler arası referans sistemiyle bir nevi oy görevi görür ve en çok ve en kaliteli oyu alan Google’ın birincilik koltuğuna oturur.

Dış SEO Nedir?

Dış SEO yani ingilizce ifadesiyle Off site SEO, site içerisinde gerçekleştirilen teknik işlemlerin dışında kalan ve genellikle marka çalışmaları, otorite oluşturma, link mimarisi ve reklamcılık alanlarını kapsayan SEO çalışmalarına verilen isimdir.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

SEO çalışmasının ne kadar süreceği yada genel anlamda SEO’nun başlangıcı ve bitişi ile alakalı net bir tarih verilmesi, sektörün ve SEO’nun çalışma prensibine terstir. Sürekli gelişen ve rekabet seviyesi artan internet dünyasında SEO’yu sonlandırarak sitenizi kaderine terketmek yapabileceğiniz en kötü hamlelerden biri olacaktır. Bu bağlamda Sitenizde gerçekleştirilmesi gereken işlemlere göre değişmek ile birlikte sağlıklı olan, teknik, on page, off page vb SEO çalışmalarının yapılmasının ardından düzenli takip ve SEO çalışmalarıyla sitenin olası sıralama kaybının önüne geçilmesidir. Bu konu ile alakalı detaylı olarak yazdığımız SEO çalışması ne kadar sürer? isimli makaleye göz atarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

White hat SEO nedir?

White hat SEO, sektörde Google kurallarına uygun şekilde yapılan SEO çalışmalarına ve bu şekilde çalışan SEO çalışanlarına verilen isimdir. Bu grupta yer alan SEO uzmanlarının tamamı Google tarafından önerilen kullanıcı dostu iyileştirmelere başvurarak sitelerini arama sonuçlarında daha görünür kılmaya çalışırlar. White hat SEO çalışmalarında illegal bir çalışma prensibine yer verilmez.

Black hat SEO nedir?

SEO nedir? sorusu ile beraber sektörde en çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi olan black hat SEO nedir? sorusunun en somut cevabı üstte bahsettiğimiz white hat SEO çalışanlarının ve çalışmalarının tersi kişi ve stratejilerdir diyebiliriz. Black hat SEO, Google tarafından önerilen işlemlerin dışında arama sonuçlarını ve algoritmayı manipüle ederek hızlıca sıralama almak ve görünürlüğü arttırmak amacıyla yapılan işlemlere ve bu işlemleri gerçekleştiren kişilere verilen isimdir. Black hat SEO çalışmalarının tamamı Google tarafından yasaklanmış ve her yeni algoritma çalışması ile önlenmeye çalışılan işlemlerdir. Kısa vadede black hat SEO çalışmaları ile başarılı olunabilir ancak uzun vadede kesinlikle Googel bu tarz çalışmalara müsahade göstermemektedir. Bu noktada black hat SEO çalışmalarının arama motoru cezalarına ek olarak hukuki yaptırımlarının da olabileceğinide bilmelisiniz.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu