Meta description yani türkçe adıyla meta açıklaması, sitemizde yer alan herhangi bir içerik ile ilgili arama motorlarına bilgi verdiğimiz açıklama etiketi bölümüne verilen isimdir. Sitelerin html kod yapısı içerisinde <head> </head> yani header bölümü içerisinde yer alır.
Meta description bölümü içerisine yazdığımız açıklamalar arama motoru botları tarafından okunarak sitenin arama sonuçlarında hangi açıklama ile gösterileceği belirlenir. Google üzerinde kullanıcı tıklama oranlarını arttırmak ve makalemizi kullanıcıya satabilme noktasında çok önemli olduğunu bilmelisiniz.
Google arama sonuçlarına yaptığı bu seviyedeki etki ile meta açıklamalarının sağlıklı şekilde düzenlenmesi kaliteli bir SEO çalışması için olmazsa olmazdır.
Son güncellemeler sonrasında Google, meta etiketlerini otomatik olarak yazı içerisinden seçmeye başlasa da hala hem analiz araçları hem de arama motoru botlarına içeriği daha iyi aktarabilmek adına meta description kullanılması önemlidir.
Meta Description Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerenler
Her Sayfa ve İçeriğe Özel Meta Description Oluşturun
SEO danışmanlığı alanında destek verdiğimiz pek çok kişi ve kurumun internet sitesinde sıklıkla rastladığımız hatalardan biride meta açıklamalarına gereken önemin verilmemesi ve genellikle boş veya aynı açıklamalar ile doldurulmasıdır.
Meta description alanları her yazı, sayfa veya içerik için özel olarak oluşturulmalı ve o içeriği kısa şekilde kullanıcıya aktarabilecek en iyi metni içermelidir.
Anahtar Kelime Kullanımına Dikkat Edin
Meta description oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu meta açıklaması bölümünde mutlaka yazı içerisinde hedeflediğiniz anahtar kelimeyi açıklama alanına eklemektir.
Meta açıklama bölümünde anahtar kelimenizin yer aldığından emin olun ancak iki defadan fazla kullanmamaya çalışın.
Açıklama Sayfanızın Özeti Şeklinde Olmalı
Meta description bölümüne yazacağınız açıklamalar yazınız ile alakalı olmalı ve son perdede okuyucuyu içerik ile ilgili bilgilendirmenin yanı sıra kullanıcıyı sitenize çekebilecek tarzda yazılmalıdır.
Meta Description Karakter Limitine Dikkat Edin
Meta description oluşturulurken yapılan yanlışların bir diğeride meta açıklama bölümünün gereğinden uzun şekilde düzenlenmesidir.
Google tarafından bir çok defa belirtildiği üzere Google arama sonuçlarında sağlıklı bir görünüm elde edebilmek adına masaüstü cihazlarda maksimum 158 karakter ve mobil cihazlarda ise 120 karakter ile sınırlı olacak şekilde bir meta açıklaması yazmalısınız. Aksi durumda Google üzerinde yazınızın meta açıklaması …. şeklinde olacak ve kullanıcının ilgisini çekmeyecektir.
Yanlış meta açıklaması kullanımına bir örnek;
Yazının “…” kısmından sonrasında kalan metin hiç bir şekilde son kullanıcı tarafından okunamaz ve kullanıcıyı harekete geçirme noktasında yetersiz kalır. Bazı SEO uzmanları tarafından önemli bir konu değilmiş gibi aktarılsada meta açıklamalarında karakter limitine mutlaka dikkat etmelisiniz.
Meta Description Okuyucuyu Harekete Geçirmeli
Meta description oluştururken ilgili yazının kullanıcıyı harekete geçirecek ve kullanıcıda içeriğe yönelik bir merak oluşturacak şekilde yazılmasına dikkat etmelisiniz.
Meta açıklamanızı okuyan kullanıcı aradığı cevabı yada bulmak istediği içerik kalitesinin sizin sitenizde yer aldığını düşünmesini sağlamalısınız.
Meta Description da Tırnak İşareti Kullanmayın
Meta açıklamalarında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta, yazılarınızda kesinlikle çift tırnak işareti kullanmamanız gerektiğidir. Google algoritması çift tırnak içerisinde kullanılan herhangi bir açıklama metninin SERP yani arama sonuçları üzerinde gösterilmesini engeller.
Her Ne Yaparsanız Yapın Google Bazen Kendi Bildiğini Okur
Pek çok danışanımız tarafından sorulan sorulardan biri de meta açıklamasını düzgünce oluşturuyorum ancak Google yazı içerisinden bir şeyler ekliyor sizce bu neden oluyor? Sorusudur.
Bu sorunun en net cevabı;
Google algoritması gereğince site içerisinde meta etiketleri arasında belirttiğimiz açıklamaları kesinlikle kontrol eder ancak çoğu durumda meta açıklamanızı yazı ile bağdaştıramaz veya beğenmez. Bu durumda arama sonuçlarına yazı içerisinden başka bir bölümü meta açıklaması olarak ekler.