Teorik SEO
Trend

Kullanıcı Arama Niyeti (User Search Intent) Nedir?

Kullanıcı arama niyeti (amacı), kullanıcının arama motoru üzerinde bir arama sorgusu gerçekleştirmesindeki temel nedendir. Diğer bir deyişle kullanıcının bir arama sorgusu gerçekleştirirken bu sorguyu neden gerçekleştirdiği ve hangi karşı cevapları almak istediği kullanıcının arama niyeti olarak adlandırılır.

Google uzmanlarından Paul Haahr tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen Google sunumunda detaylıca açıklanan arama niyeti, Google tarafından olmazsa olmaz bir metrik olarak günümüz algoritmasında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Google tarafından geliştirilen Bert, Hummingbird ve Rankbrain algoritmaları ile arama sorgularındaki niyetlerin anlaşılması ve bu niyetlere verilen cevapların sıralama faktörü olarak başarılı şekilde kullanılma süreci günümüzdeki seviyelere ulaşmıştır.

Kavramın daha da netleşmesi için bir örnek ile devam edelim; Kullanıcı Google arama motoruna Migros yazdığında görmek istediği sonuç Migros’un Türkiye merkez binasının konumu yada şirket bilgilendirmesi değil burada kullanıcının asıl amacı kendisine en yakın Migros’un konumunu öğrenmektir.

İşte tam da bu noktada kullanıcının görmek istediği sonucun anlaşılması ve bu sonuca en alakalı cevabı veren sitenin üst sıralara çıkarılmasında Kullanıcı arama niyeti temel faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arama sorgusunun ne olduğuna bakılmaksızın aramayı gerçekleştiren kullanıcının ihtiyaç duyduğu cevabı en ideal şekilde veren, en hızlı ve en optimal (mobil uyumluluk, site hızı (içerik açılış hızları) ve görsel düzen) kullanıcı deneyimine sahip siteler arama sorgularında en üst sırada yer alırlar.

Kullanıcı Arama Niyeti Türleri

Kullanıcı arama niyetleri kendi içerisinde 4 temel gruba ayrılır.

Bunlar;

  • Bilgilendirme (Informational)
  • Gezinme (Navigational)
  • Satın Alım (Transactional)
  • Ticari Araştırma (Commercial Investigation)

Bilgilendirme (Informational)

Bu gruba dahil arama sorgularında kullanıcı arama yaptığı sorguya yönelik bilgilendirici cevabı veren site sonuçlarını görmek ister. Bu arama sorgularında yer alan sorular tek kelimelik basit bir cevaba sahip olabildiği gibi sayfalarca makale yazılabilecek çok daha kompleks cevaplar içeren bir soruda olabilir.

Bilgi alma amaçlı yapılan arama sorgularının hepsinde nedir? nasıl yapılır? gibi soru kalıplarına yer verilmez. Klasik kullanım tarzı olan nedir? nasıl yapılır? gibi bilgi alma amaçlı yapılan sorgulara benzer sonuçları içeren bu tarz arama sorgularında, cevap alınması beklenen ifade yer alırken kullanıcı klasik sorgu kalıplarına yer vermez.

Bilgilendirme kullanıcı arama niyetiKullanıcı, SEO Nedir? şeklinde bir arama gerçekleştirdiğinde almak istediği en temel cevap S.E.O’nun ne olduğu, nasıl yapıldığı ve neden SEO olarak isimlendirildiğidir. Bir kullanıcı nedir şeklinde bir arama gerçekleştirdiğinde temel amacının bilgi almak olduğu Google tarafından bilindiğinden arama sonuçlarının en üstünde üstteki görselde görebileceğiniz şekilde arama sorgusuna cevap veren öne çıkarılmış snippetlar oluşturulur. Bu snippetlerin amacı kullanıcının siteye giriş yapmasına gerek duymadan aradığı cevabı almasını sağlamak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmektir.

Burada bu arama sorgusuna cevap vermeyi planlayan sitenin görevi kullanıcının ihtiyaç duyduğu cevabı vermektir. Buna ek olarak kullanıcının arama sorgusu dahilinde ihtiyaç duyabileceği ekstra sorguların cevaplarınıda paylaşmak içerik kalitesini arttırma noktasında faydalı olacaktır.

Çoğu durumda kullanıcılar bunuda sordu ifadesi ile belirtilen alakalı arama sorgularına yönelik cevaplarıda içeren görece daha fazla bilgi barındıran içerikler oluşturmak üst sıralara tırmanma açısından çok daha avantajlıdır. Ancak gelişen Google algoritması ile kullanıcıların en iyi deneyimi yaşadığı ve arama sorgusuna en net cevabı veren içerikler uzunluklarına bakılmaksızın birinci sırada yer almaktadırlar.

Günümüz Google algoritması içerisinde içerik uzunluğunun herhangi bir değerlendirme faktörü olmadığını dikkate almak bu noktada önemlidir.

Örnek Bilgilendirme & Bilgilendirici Arama Sorguları:

  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kimdir?
  • SEO Nedir?
  • Php Programlama
  • Recep Tayyip Erdoğan kimdir?
  • Türkiye
  • Nasıl Yapılır?

Gezinme (Navigational)

Gezinme odaklı arama sorgularında kullanıcılar hali hazırda bildikleri yada spesifik bir amaç dahilinde ulaşmak istedikleri net bir hedefe yönelik aramalar gerçekleştirirler. Bu arama sorgularının gerçekleşmesindeki en temel nedenler kullanıcının hedef url adresini bir bütün halinde tekrar tekrar yazmaktan kaçınması yada web sitesine ait url yi net olarak hatırlamamasıdır.

navigasyon arama sorgusuBu tarz arama sorguları genellikle marka isimlerini içerdiğinden Google açısından sonuçlandırması en kolay arama sorguları bu gruba aittir.

Gezinme amaçlı arama sorgusu örnekleri:

  • Dijitalzade İletişim
  • Facebook
  • Twitter login
  • Dijitalzade kapsamlı SEO rehberi

Satın Alma (Transactional)

Bu arama niyeti grubu içerisinde yer alan arama sorgularını gerçekleştiren kullanıcılar, sorgularını bir satın alım gerçekleştirme amacı ile yaparlar. Bu sorgu grubuna dahil olan sorguların çok büyük bir kısmında kullanıcı arama yaptığı ürünü çok daha önceden belirlemiştir ve satın alma amacı ile sorguyu gerçekleştirmektedir.

Satın alma arama sorgusuSatın alım sorgularının büyük çoğunluğunda direk ürüne ve o ürünü satan websitelerine yönelik arama terimleri kullanılır.

Satın alım amaçlı arama sorgusu örnekleri:

  • iMac 4k retina satın al
  • Surfshark vpn kupon kodu
  • WordPress tema satın al
  • En ucuz iPhone X

Ticari Araştırma (Commercial Investigation)

Bu arama niyeti grubuna dahil sorguları gerçekleştirilen kullanıcılar, herhangi bir satın alım öncesi arama motoru üzerinden ticari temelli bilgi alma amacı ile sorgular gerçekleştirir. Çoğu durumda kullanıcı belirli bir ürüne yada pazara yönelik son kararını verme amacı ile sorgu gerçekleştirir.

ticari araştırma arama sorgusu niyetiBu arama niyeti grubu içerisinde gerçekleşen sorgularda kullanıcılar genellikle x ürününe yönelik fiyat karşılaştırması veya ürün karşılaştırması ağırlıklı sorgular gerçekleştirir.

Ticari amaçlı arama sorgusu örnekleri:

  • En iyi WordPress tema
  • iPhone X Samsung Note 7 karşılaştırması
  • Bursa en iyi et restoranları
  • Monster laptop inceleme

Kullanıcı Arama Niyeti Neden Önemlidir?

Kullanıcı arama niyeti, kullanıcının bir web sitesini ziyaret etmesinin arkasında yatan en temel neden olarak web siteleri ve SEO süreçleri için son derece önemlidir.  Kullanıcılar aradığı cevapları kolaylıkla bulabildikleri ve gerçekten ihtiyaç duydukları cevabı içeren web sitelerini ziyaret etmek isterler. Bu noktada bu davranışı ve ihtiyacı bilen arama motorları, kullanıcılarının sorgularının arka planında yatan arama niyetini (niyetlerini) belirleyerek bu niyet ile uyumlu bir yapıya sahip web sitelerini arama sonuçlarının üst sıraları ile ödüllendirirler.

Herhangi bir arama motoru üzerinde sorgu gerçekleştiren kullanıcının arama niyetinin doğru anlaşılması ve bu arama niyetine uyumlu formatta içerik üreterek aranan cevabın mümkün olan en hızlı, en kolay ve kullanıcı dostu şekilde sunulması bir web sitesinin sıralama başarısının önemli adımlardan bir tanesidir.

Google'ın Quality Rater Guideliness içinde yer verdiği user search intent bölümünün görseli
Google’ın Quality Rater Guideliness içinde yer verdiği user search intent (Kullanıcı arama niyeti) bölümünün görseli

Google kalite değerlendiricileri için yayınlandığı Quality Rater Guidelines’da da pek çok kez kullanıcı niyeti ve kullanıcı niyetine uyumlu içeriklerin önemine yer vererek bu alana verdiği kıymeti ve önemi net olarak göstermektedir.

Kaynak:  https://static.googleusercontent.com/media/guidelines.raterhub.com/en//searchqualityevaluatorguidelines.pdf

Bu nedenle Google başta olmak üzere arama motorlarında sıralama kazanmak ve siteyi ziyaret eden kullanıcının sadakatinin kazanılarak, kullanıcıların siteyi tekrar ziyaret etmesini sağlamak için kullanıcı arama niyeti ve bu niyetlere uyumlu içerikler üretmek son derece önemlidir.

Google tarafından her zaman vurgulanan, arama motoru için değil kullanıcı için içerik, mottosundan yola çıkarak arama motorlarında yüksek sıralama elde edebilecek robotik içerikler üretmek yerine sayfamıza tıklayan kullanıcıyı içerde tutacak ve kullanıcının arama amacına uygun şekilde aradığı bütün bilgileri yada sorguları barındıran içerikler üretmek en mantıklı ve en uzun soluklu strateji olacaktır.

Kullanıcı deneyiminin günümüzde artış göstermesindeki en önemli etmenlerden bir tanesi olan kullanıcı arama niyetinin iyi anlaşılması siteler için işte tam da bu nedenlerden ötürü olmazsa olmazdır.

Bizlerde birer arama motoru kullanıcısı olarak düşünelim; iPhone X fiyatları ile alakalı bir sorgu gerçekleştirdiğimizde karşımıza çıkmasını isteyeceğimiz sitelerin ne şekilde olmasını bekleriz ?

iPhone X model ve fiyatlarını barındıran mümkünse detaylı siteler arası karşılaştırmaları bize sunan web sitesinin özellikle en üstte çıkmasını ve aradığımız sonucun, hızlı açılan bir site ve açıklayıcı net bilgiler ile bize sunulmasını bekleriz.

İşte tamda bu beklentimizi bize sunan yada buna yakın bir kullanıcı deneyimini bize sağlayan web sitesini bir ihtiyaç dahilinde tekrar ziyaret ederiz değil mi ? Muhtemelen cevabınız evet olacaktır çünkü kullanıcıların çok büyük bir bölümü başarılı kullanıcı deneyimi yaşatan siteleri tekrar tekrar ziyaret etme eğilimindedir.

İşte bizi üst sıralara taşıyacak ve Google nezdinde bir otoritemiz olmasını sağlayacak en temel faktörler, kullanıcı arama niyetlerine yönelik içerikler üreterek tekrarlı ziyaretler elde etmek ve başarılı kullanıcı deneyimi yaşatmaktır.

Kullanıcı Arama Amacı Nasıl Anlaşılır?

Kullanıcı arama amacını anlamanın en temel yolu kullanıcının arama motoru üzerinde gerçekleştirdiği sorguyu incelemektir. Örneğin bilgi alma amacı ile bir sorgu gerçekleştiren kullanıcı çok yüksek olasılık ile nasıl yapılır, nedir, ne zaman? gibi soru kalıplarını kullanarak karşılaşmak istediği sorgu sonuçlarını çok daha spefisik hale getirmeye çalışacaktır.

Bir satın alım öncesi bilgi alma amacı güden başka bir kullanıcı ise almayı düşündüğü ürünün incelemesini ve fiyat karşılaştırmalarını bulmak için  iphone x fiyatları ve inceleme arama sorgusunu Google üzerinde kullanabilir yada ikisini ayrı ayrı olacak şekilde sorgulayabilir.

İşte bu nedenler ile kullanıcının arama niyetinin anlaşılması ve buna yönelik içerik üretilebilmesi için ilk bakılması gereken alanlar kullanıcıların arama sorgularında kullandıkları soru kalıpları ve terimlerdir.

Klasik kontrol kalıplarının dışına çıkabilmek için ücretli olarak kullanılan Ahrefs, Semrush gibi SEO analiz araçlarını ve buralarda yer alan kelime keşif bölümlerini kullanarak herhangi bir kelimeye yönelik kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen tüm arama sorgu çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

SERP Kontrolü Sağlayın

Kullanıcı arama niyetinin anlaşılmasında kullanabileceğiniz en basit ve en etkili yöntem, SERP yani google arama sonuçlarını manuel olarak kontrol ederek Google tarafından öne çıkarılmış içerikleri kontrol etmektir.

Bu yöntem işleyiş ve mantık olarak son derece basit olan ancak kullanıcı niyetini gelişmiş algoritmalar ile ölçümleyen ve siteler arası karşılaştırmalar sağlayan Google’ın algoritması tarafından belirlenmiş niyeti kullanmak çoğu durumda en optimal sonucu almanıza katkı sağlayacaktır.

Öne çıkarılmış içeriklerin kullanılmadığı durumlarda kullanıcı niyetini analiz etmenin en kolay yolu klasik sorgu kalıplarının kullanımını incelemektir. Bilgi alma amacı ile bir arama sorgusu gerçekleştiren kullanıcı, genellikle nedir, kimdir, nasıl yapılır, nelerdir? gibi soru kalıplarını barındıran arama sorgularını kullanırlar.

Burada kullanıcının amacı alabileceği en optimal cevabı bulmak olduğundan Google’a spesifik bir cevabı içeren sorgular gönderir. Websiteleri olarak bizim yapmamız gereken, kullanıcının arama sorgusunu inceleyerek kullandığı arama terimine göre niyetini belirlemek ve bu alana yönelik içerikler üretmektir.

Kullanıcılar genellikle arama sorgularında üst bölümde belirttiğimiz arama terimlerini kullanarak net cevaplar almaya çalışırlar ancak bazı durumlarda kullanıcı direk javascript, d vitamini yada apple iphone gibi sorgular gerçekleştirebilir. Bu gibi kullanıcının arama niyetinin görece biraz daha muallakta olduğu durumlarda, Google SERP incelenerek Google tarafından üst sıralara çıkarılmış sitelerin ve öne çıkarılmış snippet alanlarının kontrol edilmesi niyetin anlaşılmasında faydalı olacaktır.

Google’ın kullanıcı arama niyetlerine göre öne çıkarılmış içerik (Featured Snippet) alanlarında kullandığı farklı görünüm modelleri mevcuttur.

Bunlar başlıca;

  • Reklamlar
  • Öne çıkarılmış Snippetlar
  • Alışveriş Sonuçları
  • Video Sonuçları
  • Görsel Sonuçlar
  • Bilgi Kartı
  • Kullanıcılar Bunlarıda Sordu

Bilgilendirme arama sonucu örneği

Bu görselde, bilgi alma amacı ile gerçekleştirilmiş d vitaminin faydaları arama sorgusuna baktığımızda 0.cı sıra olarak tabir edilen featured snippet yani öne çıkarılmış içerik alanında d vitaminin faydalarını liste halinde kullanıcıya sunan bir sitenin olduğunu görüyoruz.

D vitaminin faydaları ile alakalı bir içerik hazırlayacak web sitesinin yapması gereken içeriği oluşturmadan önce Google arama sonuçlarında ilgili anahtar kelimenin öne çıkarılmış alanlarını ve en üstte yer alan siteleri incelemektir. Bu inceleme ile Google tarafından saptanan kullanıcı arama niyetine yönelik ne tarzda içeriklerin Google tarafından ödüllendirildiği ve kullanıcıya en yüksek deneyimi sağladığı saptanmalıdır.

Bu örnekte kullandığımız d vitamininin faydaları arama sorgusunda kullanıcının faydalar hakkında bilgi almak istediği oldukça açıkdır. Bu noktada sitenin bu bilgileri liste halindemi yoksa bir rehber tarzındamı sunmasının faydalı olacağının ölçümlenmesi için SERP de yer alan sitelerin incelenmesi son derece faydalı olacaktır.

Alışveriş amaçlı sorgu arama sonuçları

Bu örneğimizde kullanıcının en ucuz macbook pro araması gerçekleştirerek bir satın alım sorgusu (transactional) gerçekleştirdiği Google tarafından anlaşıldığından arama sonuçlarının en üst kısmında alışveriş sonuçlarına yönelik içerikler yer alır.

Bu alanda macbook pro fiyatları, yıldızlı kullanıcı inceleme puanları ve macbook pro ürününe ait resimleri içeren bir öne çıkarılmış bölüm Google tarafından oluşturulur.

Bu noktada e-ticaret siteleri için bu arama sorgusunda ne tarzda bir içerik üretilmesi gerektiği, neleri barındıran ürün içeriklerinin Google tarafından ödüllendirildiği yapılacak incelemeler ile belirlenmelidir.

Arama Amacına Yönelik Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Arama amacına yönelik optimizasyonun en temel şartı kullanıcıya ihtiyaç duyduğu sayfayı en optimal (en hızlı) şekilde sunmaktır. Bir kullanıcı bilgi alma amacı ile arama gerçekleştirdiğinde sorgusuna yönelik cevapları içeren sayfaları görüntülemek ister. Bilgi amaçlı yapılan sorgulara ürün sayfalarınız ile cevap veriyorsanız kullanıcıların sitenizden uzaklaşmasına sebep olursunuz ve Google tarafından sıralamanın dışına itilirsiniz.

İşte en temelde mantık, kullanıcının ihtiyaç duyduğu sayfayı ona sunmaktır. En azından ilk açılışda tutarlık açısından yüksek bir sayfa ile kullanıcının karşısına çıkmak sayfa içerisinde yapılacak ürün yönlendirmeleri ile satış getirebilir.

Bazı durumlarda kullanıcı arama niyetini saptamak ve bu arama niyetine yönelik açılış sayfaları üretmek zor olabilir bu noktada kontrol etmeniz gereken belli başlı alanlar ve konular mevcuttur.

İçeriğinizin Sağlamlığını Search Console ile Ölçümleyin

SEO Arama sorgusuna yönelik bir içerik ürettiğinizi düşünelim, bu arama sorgusunda başlangıçta 3.cü sırada olan içeriğiniz zaman içerisinde dalgalanarak 2.ci sayfaya yada daha gerideki sayfalara gidip geliyor ise bu noktada SERP anlamında bir tutarsızlık olduğu ve Google nezdinde bu arama niyetinin tam olarak bir manaya oturtulamadığını anlamak mümkündür.

Google SEO anahtar kelimesinde görüntülenen sonuçlarda hangi içeriğin kullanıcının ihtiyacına daha iyi cevap verdiğiniz çözme çalışmaları dahilinde Google sürekli bu sorguda yer alan sitelerin sıralamalarını değiştirir. Bazı siteler SEO Nedir? Başlığı altında çok uzun rehberler oluşturarak sıralama elde etmeye çalışırken bazı siteler SEO çalışmalarında kullanılabilecek teknikleri listeler halinde çok daha kısa ve pratik şekilde sunarlar.

Google kullanıcıların tıklama alışkanlıklarına, sitelerde geçirdikleri sürelere ve geri dönüş etkileşimlerine göre siteler arası kaliteyi ölçümler ve kullancının ihtiyaç duyabileceği siteleri yeniden sıralandırır.

Başarılı arama niyeti içeriği

Bu görselde Google Search Console üzerinde kontrol sağladığımız kapsamlı SEO Rehberi isimli içeriğimizin yayımlandığı günden bugüne pozisyonunu görüntülemekteyiz. Bu içerik Google tarafından da onaylanmış olan arama niyetine son derece uyumlu ve gerçekten optimize edilmiş bir kullanıcı deneyimine sahip olduğundan yayınlandığı ilk günden beri Google tarafından ödüllendirildi ve ilk 2 sırada kendine yer buldu.

Arama sorgusunda net olarak SEO, SEO Rehberi, SEO Nasıl Yapılır gibi kelimelerde sıralama alan bu içerik özellikle kapsamlı SEO rehberi anahtar kelimesinde arama yapan kullanıcılar için ikinci sırada kendisine yer buldu. Çünkü 6000 kelimelik oldukça detaylı bir şekilde düzenlenmiş olan bu içerik, kapsamlı SEO yada kapsamlı SEO rehberi anahtar kelimeleri ile sorgu gerçekleştiren kullanıcının ihtiyacı olan gerçekten derinlemesine, çok sayıda bilgi içeren iyi düzenlenmiş rehber arayışına iyi yanıt verdiğinden Google tarafından ödüllendirilmiştir.

Arama sorgularında iyi sıralama elde etmiş ve oldukça uzun zamandır bu sıralamasını kaybetmeyen içerikleriniz, arama sorgularında ihtiyaç duyulan cevaba ve aramanın amacına oldukça iyi yanıtlar verebilen içeriklerdir.

Bu nedenle Google tarafından ödüllendirilmiş ve sıralama kaybı yaşamamış bu içeriklerde değişiklik  yapmamaya özen göstermelisiniz.

Arama niyetini anlayamamış başarısız içerik örneği

Bu görselde kontrolünü sağladığımız gerilla pazarlama içeriği, ilk yayınlandığı dönemde 17.ci sıraya kadar yükselmiş ve belirli bir süre yükselme grafiğini sürdürmüştür. Ancak 15 Mart itibariyle Google’ın SERP üzerinde yaptığı sıralama güncellemesi ile çok ciddi bir sıralama kaybı yaşamış ve bugünlerde 90. sıraya kadar gerilemiştir.

Bunun en temel nedeni, Dijitalzade.com olarak bizim içeriğin o gün ki sıralamasına ve artışına fazla güvenmemiz ve arama sorgusunda ki güncel sıralamayı aktif bir şekilde takip etmememizdir. Yani burada bizim hatamız içeriğimizi üst sıradaki içerikler ile aktif olarak karşılaştırmamak ve sıralama kaybı yaşadığı anda en üst sırada yer alan ödüllendirilmiş içerikler ile kıyaslayarak içeriğe yönelik güncelleme yapmamış olmamızdır.

Bu gibi durumlarda sıralama kaybı yaşayan yada sürekli olarak bir 15. sırada bir 7. sırada yer alan dalgalanmalar yaşayan içeriklerinizi, sıralaması daha sabit yada Google tarafından aktif olarak ödüllendirilmiş içerikler ile karşılaştırarak eksik olan alanları belirlemeli ve içeriğinizi güncellemelisiniz.

İçerik Optimizasyonu Nasıl Sağlanır?

Search console üzerinden sıralama kaybı yada dalgalanma yaşadığını belirlediğiniz içeriklerinizi Google SERP de üst sırada yer alan içerikler ile kıyaslayarak optimizasyon sağlayabilirsiniz. Bu kıyaslamayı yaparken kontrol etmeniz gereken 4 temel içerik stratejisi mevcuttur.

  • İçerik Stili
  • İçerik Türü
  • İçerik Açısı
  • İçerik Biçimi

1 – İçerik Stili

Sağlıklı bir optimizasyon yapabilmek için içeriğinizin SERP de ödüllendirilen içerikler ile karşılaştırılmasında arama sorgusunda en üst sırada çıkan içeriklerin video mu yoksa yazılı bir metin içeriğimi olduğunu kontrol ederek Google tarafından ödüllendirilen içeriklerin stilini belirlemeniz gerekmektedir.

içerik Stili Kontrol Örneği

Örneğin bu görselde gerçekleştirdiğimiz monster laptop inceleme arama sorgusunda en üst sırada video içeriklerinin yer aldığını görüntülüyoruz. Bu arama sonuçlarına bakarak video barındıran yada videolu şekilde üretilmiş içeriklerin Google tarafından ödüllendirildiğini anlıyoruz.

Bizde bu arama sorgusunda üst sırada yer almak istiyorsak mutlaka içeriğimizde video içeriğine yer vermeli ve içeriğimizi yeniden optimize etmeliyiz.

2 – İçerik Türü

Sağlıklı bir optimizasyon süreci için Google tarafından üst sıralar ile ödüllendirilen içeriklerin türünü iyi analiz etmeli ve arama sorgularına en faydalı cevabı veren içeriklerin türünü belirlemelisiniz.

İçerik türleri kendi içlerinde en temelde 4 ayrı gruba ayrılır

  • Blog Sayfaları
  • Ürün Sayfaları
  • Kategori Sayfaları
  • Açılış Sayfaları

İçerik Türü Örneği

Örneğin bu görselde gerçekleştirdiğimiz SEO Nedir? Arama sorgusunda üst sırada yer alan ve sıralama genelinde yer bulmuş sitelerin neredeyse tamamı blog siteleridir ve içerikleri blog yazısıdır.

Bu incelemeden yola çıkarak SEO Nedir? arama sorgularına en ideal cevabın blog yazıları ile verildiğini ve bu alanda sıralama elde etmek istiyor isek blog yazısı ile sıralamaya dahil olmamız gerektiğini anlıyoruz. Bu noktada içeriğimizin tam optimizasyonu sağlamak için en üst sırada yer alan 3 içeriği detaylıca incelenerek bizim yazımızda yer vermediğimiz alanlar not almalıyız ve geliştirerek yazımıza eklemeliyiz.

Sağlıklı bir optimizasyon sürecinde olmazsa olmaz olan içerik türünün belirlenmesi nedir? arama sorgusuna yönelik kullanıcı araması ile alakası olmayan ürün sayfalarının, kategori sayfalarının yada açılış sayfalarının yayınlanmasının önüne geçecek ve kullanıcı deneyimini maksimize edecektir.

3 – İçerik Açısı

İçerik açısı, kaliteli bir içeriğin oluşturulmasında ve başarılı içerik optimizasyonunda dikkatle kullanmanız gereken önemli bir stratejidir.

Herhangi bir içerik ile alakalı kullanıcıların hangi alanlara “sıfatlara” daha çok yöneldiği ve aramalarında yer verdiği o içeriğin açısının belirlenmesinde kilit rol oynar.

İçerik Açısı Örneği

Örneğin bu görselde yer alan arama sorgusunda kullanıcı mercimek çorbası tarifi yazdığında karşısına çıkan düdüklü tencerede mercimek çorbası ve lokanta usulü mercimek çorbası ifadeleri birer içerik açısıdır ve kullanıcılar tarafından çok sık aranma hacmine sahip olduklarından siteler özellikle başlık etiketlerinde vurgulanır.

Herhangi bir anahtar kelimeye yönelik arama sorgularında üst sırada yer alan sitelerin büyük çoğunlugu genelde benzer içerik açılarını kullanırak kullanıcıları yakalamaya çalışırlar.

Rakipleriniz içeriğinin yada ürününün özelliklerine yada yapılış şekline yönelik açı vurgulamaları yaptığı durumda siz bu stratejiye yer vermez iseniz özellikle bu açılara yönelik sorgu ve tıklama yapan kullanıcıları kaçırırsınız. Bu nedenle optimizasyon sürecinde içerik açılarının kullamına özen göstermelisiniz.

İçerik Biçimi

İçerik biçimi, kullanıcıların arama sorgusuna yönelik olarak çok dikkatli şekilde oluşturulması gereken bir diğer önemli stratejidir. Kullanıcı nasıl yapılır anahtar kelimesi ile bir sorgu gerçekleştirdiğinde Google tarafından ödüllendirilmiş sayfaların içerik biçimlerini kontrol ederek ne tarzda düzenlenmiş sayfaların üst sırada yer aldığını belirlemelisiniz.

Websiteleri tarafından sıklıkla kullanılan belirli içerik biçimleri mevcuttur. Bunlar;

  • Karşılaştırma
  • İnceleme
  • Nasıl Yapılır
  • Listeleme
  • Rehberler

Google tarafından arama sonuçlarının en üst bölümünde genelde bu içerik biçimlerini kullanan paylaşımlar yer alır.

Kullanıcı arama niyeti nedir - içerik biçimi örneği

Bu görselimizde yer alan örnekte kullanıcı londra’da gezilebilecek en iyi yerler araması gerçekleştirdiğinde Google algoritması kullanıcının bir liste yapmaya çalıştığını sorgu üzerinden algılayabildiği için kullanıcının bu ihtiyacına en iyi yanıt olarak liste şeklinde bir içerik oluşturmuş sitelere yer vermektedir.

Bu noktada kategori ve marka otoritesinin katkısı ile skyscanner oluşturduğu kaliteli 12 başlıktan oluşan listesi ile öne çıkarılmış içerik alanında yer alıyor.

Bu içerik biçiminden yola çıkarak bizde bu anahtar kelimede sıralama elde etmek ve hatta skyscanner’ın içeriğini çok daha geliştirerek en üst yani 0. sırada yer almak istiyor isek muhakkak liste şeklinde bir içerik oluşturmalıyız.

Bu noktada SERP de en üst sırada yer alan site üzerinden kontrolümüzü sağlayarak gördük ki rehber tarzında bir içerik üretmek yada Londra’ya seyahat nasıl yapılır gibi bilgiler içeren bir içerik biçimi kullanmak bize bu anahtar kelimede sıralama elde etme noktasında hiç bir avantaj sağlamayacaktır.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu