Bu yazımızda hemen her internet kullanıcısının ve website yöneticisinin sıklıkla karşılaştığı spam site ve spam işlemler nelerdir? Google spam şikayeti nasıl yapılır? sorularınının cevaplarını vermeye çalışacağız.
Webspam Nedir?
Google tarafından yayınlanan içerik kalite yönergelerini aleni şekilde ihlal edecek paylaşımlarda bulunan ve arama motoru sonuçlarını negatif yönde etkilemeye yönelik girişimlerde bulunan her site ve her işlem webspam olarak adlandırılır.
Spam siteler ve spam işlemler, internet kullamının artmasına paralel olarak artmakta olan internet dünyasının tabiri caiz ise yarayan kanasıdır.
Kalitesiz ve çok sayıda anahtar kelime kullanıma sahip içerikler, içerik hırsızlığı ve kullanıcıyı sitede tutmaya yönelik yapılan site düzenlemeleri gibi gün içerisinde sıklıkla karşılaştığımız işlemlerin tümü webspam olarak adlandırılır.
Özellikle günümüzde yaygın olarak karşılaşılan bir webspam çeşidi olan içerik hırsızlığı, binbir zahmet ile yarattığınız orijinal içeriğinizin tamamının yada bir bölümünün belli siteler tarafından izniniz dışında alınıp yayınlanmasıdır.
İzniniz dışında gerçekleşen bu işlemler siteniz üzerinde ciddi kayıplara yol açabilir.
Google tarafından yayınlanan spam şikayet platformu ile arama motoru botlarını aldatmaya yönelik işlemlerde bulunan ve arama sonuçlarında negatif, kalitesiz ve hileli içerikler ile sıralama kat etme girişimlerinde bulunan her siteyi Google’a şikayet edebilirsiniz.
Webspam bildirme alanı üzerinden içeriği şikayet ettiğinizde ilgili içerik ilk sizin siteniz tarafından paylaşıldıysa mutlaka arama sonuçlarından silenecek ve ilgili site cezalandırılacaktır.
Google Spam Şikayeti Nasıl Yapılır?
Sitenizde yer alan içeriğinizin tamamı yada bir bölümü izniniz dışında paylaşıldığında Google link şikayet platformu üzerinden içeriğinizi kopyalayan websitesini hızlıca şikayet edebilir ve ceza almasını sağlayabilirsiniz.
Kopya içerik durumu ile karşılaştığınızda yapmanız gerekenler;
- Google spam şikayet platformuna buradan giriş yapın.
- Açılan sayfa üstünde en alt kısımda yer alan webspam bildir butonuna tıklayın.
- Açılan pencerede ilk alan şikayet edeceğiniz sitenin url (link adresinin) yazılacağı kısımdır.
- İlk alanın hemen altındaki ikinci kutucuğa çalıntı içeriğinizi barındıran siteye ait içeriğin hangi arama sorgusunda çıktığına dair link paylaşın. (Google arama sonucu linki)
- Web spam bildirme işleminin en altında yer alan geniş kutucuğa ise ilgili linki neden şikayet ettiğinizi ve varsa görsel kanıtlarınızı Google ekibine sunacağınız alandır.
Pek sık yaşanmasada özellikle çok göz önünde olan ve içerikleri sıkı takip edilen siteler, içeriklerini paylaştıklarından hemen sonra ilgili içerikler kopyalanır ve farklı farklı spam sitelerde paylaşılır. Bu gibi durumlarda ilgili içeriklerin takibini yapıp şikayette bulunmazsanız ve içerikler sizin sitenizden önce Google’da indexlenir ise içeriğin gerçek sahibi siz olsanız dahi kopya içerikten dolayı cezalandırılırsınız.
Google’a Şikayet Edebileceğiniz Spam Türleri
Google’ a şikayet edip arama sonuçlarından kaldırılmasına veya ilgili sitenin spam sitenin tamamen spam siteler kategorisine girmesine sebep olabileceğiniz çok sayıda spam şikayet türü mevcuttur.
- Özel bilgilerinizin harici kişi ve kurumlar tarafından bilginiz haricinde paylaşılması bir webspam durumudur ve şikayet edilebilir bir sorundur.
- Yasal suçlar
- Rahatsız edici içerikler
- Kötü niyetli yazılım ve virüsler
- Kimlik dolandırıcılığı
- Zengin snippet’lar
- Telif hakkına tabii olan ürünler
- Ücretli bağlantılar
Google spam şikayet aracı üstünden şikayet etmek istediğiniz siteyi, çok sayıda sebepten ötürü şikayet edebilir ve internet dünyasının daha temiz bir hal almasına yardımcı olabilirsiniz.
Farklı websiteleri tarafından şikayet edilmemek ve spam siteler listesine dahil olmamak adına gerçek manada özgün içerikler paylaşmaya özen göstermelisiniz.
Sitenizin mevcut durumda ne kadar spam skoruna sahip olduğu yada herhangi bir spam durumunuzun olup olmadığını ücretli Moz aracı üzerinden spam skoru bölümünden takip edebilirsiniz.