Google E-A-T, internet dünyasında özellikle de SEO camiasında yeni olmayan ve oldukça sık kullanılan terimlerden bir tanesidir. İngilizce baş harflerinin kısaltmasından oluşan E-A-T, ingilizcede Expertise (Uzmanlık), Authoritativeness (Yetkinlik) ve Trustworthiness (Güvenilirlik) olarak gruplandırılmış 3 önemli metriği temsil etmektedir. Google terminolojisi içerisinde EAT olarak adlandırılan bu 3 önemli değerlendirme metriği ile alakalı ilk bilgi 2011 yılında sızdırılsa da metrikler ile alakalı net bilgilendirme ve bu konunun sektör içerisinde önem kazanması takip eden Medic vb güncellemeler ile olmuştur.
Güncellemeler ile birlikte Google algoritması içerisinde oldukça önemli yer edinen ve kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren YMYL ile birlikte pek çok sitenin sıralama değişikliğine uğramasına sebep olan Google EAT güncellemesinin detaylarına yazımız içerisinde yer vermeye çalıştık.
Konunun detaylarına geçmeden önce, şimdi gelin birlikte Google EAT nedir? onu öğrenelim.
Google EAT Nedir?
Google E-A-T, arama kalitesi değerlendirme yönergeleri kapsamında kullanılan 3 önemli değerlendirme metriğinin ingilizce baş harflerinin kısaltmasıdır. Bunlar; Expertise (Uzmanlık), Authoritativeness (Yetkinlik) ve Trustworthiness (Güvenilirlik) dir.
Google tarafından Search Quality Evaluator Guidelines (Arama Kalitesi Değerlendirme Yönergeleri) kapsamında duyurulan EAT kriterleri, pek çok farklı dilde siteleri değerlendiren kullanıcılar (Google’da görevli kullanıcı, çalışanlar) tarafından sitelerin genel içerik kalitesinin belirlenmesinde kullanılan kriterlerlerdir.
Google’a bağlı şekilde ücretli olarak çalışan değerlendiriciler yine Google tarafından sağlanan ve değerlendiriciler için adeta bir başucu kitabı işlevi gören değerlendirme kriterlerine (Search Quality Evaluator Guidelines) göre sitelerin kaliteleri ile alakalı değerlendirmeler gerçekleştirirler. Google 2015 yılında yaptığı bilgilendirme, duyuru ile değerlendiriciler tarafından kullanılan bu kriterlerden bir kısmını internet dünyası ile paylaşmıştır.
Bu paylaşım içerisinde özellikle EAT kriterlerine pek çok kez yer verilmesi ve takip eden güncellemelerde EAT vurgusunun giderek artış göstermesi bu konunun SEO çalışmalarında çok daha önemli hale gelmesini sağlamıştır.
EAT kriterleri, özellikle 2018 yılı ağustos ayında gelen Google Medic güncellemesi ile birlikte sektör içerisinde kendine çok daha önemli bir yer edinmiş ve özellikle YMYL (Your Money Your Life) kategorisinde yer alan sitelerde çok daha dikkat edilen bir konu halini almıştır.
E-A-T Kriterleri (Sayfa Kalitesi) Nedir?
Üst bölümde detaylıca açıklamaya çalıştığımız EAT kriterlerini bu bölümde biraz daha detaylıca açıklayalım. EAT kriterleri kapsamında Google değerlendiricilerinin dikkat ettikleri 3 husus şunlardır;
Expertise (Uzmanlık): İçeriğin kendisi, içeriğin üreticisi ve web sitesinin yayın yapılan domain (konu, bağlam) ile alakalı uzmanlığının ölçümlendiği metrik, kriterdir.
Bu kriter kapsamında sayfanın & sitenin içerik oluşturucusunun yayın yaptığı kategori hakkında uzman olup olmadığı incelenir. Özellikle YMYL kategorisinde yer alan kişilerin hayat akışını etkileyebilecek önemli konularda içerik üreten sitelerin o konu hakkında uzman olması bu kriter için dikkat edilen en önemli husustur.
Tabiki belirttiğimiz gibi önemli konular ile alakalı içerik üreten sitenin yazarlarının yada içeriği oluşturan kişinin, grubun uzmanlığı aranırken dedikodu, eğlence, duygu, düşünce vb uzmanlık gerektirmeyen günlük, sosyal konularda içerik üreten sitelerde uzmanlık beklentisi daha düşüktür yada hiç yoktur.
Yetkinlik – Otoriterlik (Authoritativeness): İçeriğin yaratıcısının, içeriğin kendisinin ve web sitesinin sektör ve konu ile alakalı otoritesi, otoriterlik konusu altında incelenir. Herhangi bir konu, bağlam ile alakalı içerik üretirken o konu ile alakalı otoriter içeriklerin üretilmesi ve sitenin genel anlamda içerik üretilen konu ile alakalı otoriter bir konumda olması Google’ın E-A-T kriterleri kapsamında ölçümlenen önemli bir metrikdir.
Siteye gelen referans linkler, sitenin marka bilinirliği ve sektörel otoritesi, kalite, genel marka sinyalleri E-A-T kriterleri kapsamında otoritenin ölçümlenmesinde kullanılan aktif metriklerdir.
Güvenilirlik (Trustworthiness): Siteniz, siteyi ziyaret eden tüm kullanıcılara önemli güvenilirlik sinyalleri vermelidir. Bu kriter kapsamında site incelenirken varsa site içerisindeki referanslar, iş birlikleri, sertifikalar, kullanıcı yorumları, site güvenliği, resmi belgeler gibi sitenin bir kullanıcıya güven verebileceği tüm sinyaller detaylı olarak incelenerek sitenin güvenilir olup olmadığına karar verilir.
Özellikle alışveriş üzerine yayın yapan e-ticaret sitelerinde sitenin merdiven altı bir site olup olmadığı resmi belgeleri olan kayıtlı bir site olup olmadığı incelenerek olası kullanıcı güvenliğini tehlikeye atabilecek konuların önüne geçilmeye çalışır.
Özetle bu kriter dahilinde siteyi ziyaret eden kullanıcının kendini ilgili sitede güvende hissedip hissetmeyeceği belli metrikler kapsamında incelenir.
EAT & YMYL İlişkisi
Üst kısımda adından söz ettiğimiz YMYL (Your Money & Your Life), Kişilerin güvenliğini, finans durumlarını, mutluluklarını ve sağlıklarını negatif olarak etkileyebilecek türde içerik üreten sitelerin tümünü kapsayan bir terim, kategori isimlendirmesidir. Belirttiğimiz gibi kullanıcıların sağlığı, gündelik yaşamı (mutluluğu, güvenliği) yada finans durumu üzerinde üreteceği içerik ile negatif bir etki oluşturabilecek, internet kullanıcıları açısından tehlike barındıran tüm siteler, YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilir ve EAT kriterleri yoğun olarak bu siteler üzerinde uygulanır.
Bu sebeple YMYL kategorisi içerisinde yer alan sitelerin tamamında EAT kriterlerine azami dikkat gösterilmelidir.
Ne Tür Sayfalar (Siteler) YMYL Kapsamında Değerlendirilir
Google tarafından YMYL kategorisinde değerlendirilecek sayfalar (siteler) şu şekilde açıklanmıştır.
- Haberler ve Gündelik Gelişmeler: Gündelik yaşam içerisinde kullanıcıların yaşam kalitesi ve düşünce yapısı üzerinde etkili olabilecek haberler YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilir. Detaylandırmak gerekirse; Uluslararası gelişmeler, iş dünyası, politika, bilim, teknoloji vb konularda içerik üreten haber kaynakları YMYL kapsamında değerlendirilirler. Eğlence, Günlük yaşam önerileri, dedikodu, magazin konularında içerik üreten siteler YMYL kapsamının dışındadır.
- Yasal Bilgi, Kanun ve Devlet / Hükümet ile Alakalı İçerikler: Devlet, vatandaşlık, hükümet, kanunlar, yasal bilgiler vb politik, kanuni konular hakkında içerik üreten ve kişilerin siyasi süreçler, kanunlar ile alakalı yanlış bilgiler almasına, politik süreçlerin aksamasına sebep olabilecek tarzda içerikler üreten, bu konular ile alakalı siteler YMYL kapsamında değerlendirilir.
- Finans: Finansal konular hakkında bilgi ve danışmanlık sağlayan özellikle yatırımlar, vergiler, emeklilik planları, krediler, bankacılık, sigorta vb konular hakkında içerik sağlayan finans merkezli siteler YMYL kategori kapsamında değerlendirilir.
- Alışveriş & Finansal İşlem Sayfaları: Kullanıcıların online olarak alışveriş gerçekleştirdikleri ve para transferi, ödeme yapmalarına aracı olan web siteleri YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilirler.
- Sağlık ve Güvenlik Sayfaları: Medikal konular, hastaneler, ilaçlar, acil durum konuları, tehlike anında neler yapılması gerektiği ile alakalı tavsiyelerde bulunan, danışmanlık sağlayan siteler YMYL kapsamında değerlendirilirler.
- Kişiler Yada Gruplar ile Alakalı Sayfalar: Herhangi bir kişi yada grup ile alakalı bilgi yada iddaada bulunan sayfalar YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilirler. Kişi ve gruplar ile kast edilenler şunlardır (Yalnızca bunlar ile limitli değildir); Etnisite, milliyet, engel durumu, dini inanış, yaş, cinsel yönelim, cinsiyet vb
- Diğer: YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilen yukarıdaki konulara ek olarak çok sayıda harici konu / sayfa kategorisi vardır. Bunlardan bazıları; Fitness & Diyet, konut bilgisi, üniversite / okul seçimi, iş bulma / iş tavsiyesi vb.
Google EAT Yönergelerine Göre Optimizasyon
Google EAT yönergeleri kapsamında dikkat edilmesi gereken 3 önemli kritere yönelik sitemizde gerçekleştireceğimiz optimizasyonlar ile doğrudan olmasada dolaylı şekilde sıralama artışınızı destekeleyebilir ve sitenizde pozitif kullanıcı deneyimini büyük ölçüde geliştirebilirisiniz.
Gerçekten Uzman Olduğunuz Konu ve Konulara Odaklanın
Profesyonel iş yaşamı içerisinde olduğu gibi internet dünyasında da herşeyin uzmanı olan kişi ve websiteleri, o sektör içerisindeki kişiler ve harici kullanıcılar tarafından negatif değerlendirilir ve söylemleri çoğu durumda ciddiye alınmaz. Aynı durum Google kullanıcı yönergeleri ve siteleri değerlendiren kişiler içinde geçerlidir.
Sitenizin değerlendiricilerden tam not almasını istiyorsanız; EAT kriterlerine göre sitemizi en optimal seviyeye getirmek adına yalnızca uzmanı olduğumuz tek konu yada benzer konular hakkında içerikler üretmeli ve sitemizde uzmanı olmadığımız alakasız konular hakkında içerik üretmekten kaçınmalıyız.
Örneğin; Yazar kadrosu içerisinde politik akademisyenleri barındıran ve politika merkezli yayınlar yapan bir websitesinin finans, sağlık konularında içerikler üretmeye başlaması o sitenin mevcut içerik güvenilirliğini etkileyeceği gibi yeni üretilen içerikleri ziyaret eden kullanıcıların site hakkındaki genel güvenini de sarsacaktır.
İçerik Kalitesi ve İçeriğin Yeniliği (Geçerliliği)
Google tarafından da pek çok kez söylenildiği gibi arama sonuçlarında başarı elde etmenin en temel kıstası en kaliteli içeriği üretmektir. Sitenizde yayın yaptığınız tüm konular ile alakalı içerik üretirken her zaman için en doğru, kullanıcılarınızın en çok ihtiyaç duyabileceği, en güncel ve en kaliteli bilgileri yoğun araştırmalar ve çabalar sonucunda oluşturmalı ve içeriklerinizi her zaman için rakiplerinizden daha kaliteli şekilde düzenlemelisiniz.
İçerik kalitesi kadar önemli olan bir diğer konuda ürettiğiniz içeriklerinizin değişen zaman koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesidir. Sitenizde 2017 yılında geçerli olan bir konu ile alakalı ürettiğiniz bir içerik 2020 yılında güncelliğini yitirmiş olabilir. Bu noktada sitenizde yer alan tüm içeriklerinizi düzenli olarak kontrol etmeli ve sık sık güncellemelisiniz.
Özellikle YMYL kategorisinde yer alan siteler içeriğin yeniliğine (Geçerliliğine) ve kalitesine çok dikkat etmelidir.
Yazımız içerisinde içeriğin yeniliği ile kast ettiğimiz konu aslında ürettiğiniz içeriklerin günümüzde geçerli olup olmamasıdır. Bu noktada bazı içerikler 2010 yılında yazılmış olmasına rağmen güncelliğini & geçerliliğini günümüzde dahi korurken yeri geldiğinde 5 ay önce yazılan içerikler geçerliliğini yitirmiş olabilir. Bu noktada EAT kriterlerine %100 uyum sağlamak adına sitemizde yayınladığımız tüm içeriklerde geçerliliğin korunup korunmadığına dikkat etmeli ve eski içeriklerimizi güncellemeliyiz.
Görüntülenebilir, Detaylandırılmış Yazar Kutusu
Sitenizde yayınladığınız içeriklerin alt bölümlerinde muhakkak kullanıcılar tarafından görüntülenebilir yazar kutuları oluşturmaya gayret gösterin. İlgili yazar kutularında içeriğin varsa yazarı yoksa organizasyonunuz ile alakalı CV formatında detaylı bilgilendirmeler paylaşmanız hem sitenizin / içeriğinizin güvenilirliğini arttıracak hemde EAT kriterlerine göre sitenizin çok daha olumlu skorlar almasına katkı sağlayacaktır.
Yazar kutusunda muhakkak içeriğin konusu ile alakalı uzmanlığı gösteren belgeler, sertifikalar ve başarılara yer vermelisiniz. Oluşturulan içeriğin yazarının bilgisi paylaşılmayacaksa mutlaka sitenin hakkımızda sayfasındakine benzer şekilde sitenin / organizasyonunun detaylı bilgilerine yazar kutusunda yer verilmelidir.
Hakkımızda Sayfalarınızı Optimize Edin
Google EAT kriterleri kapsamında otoritenizin kuvvetlendirilmesi ile yakından alakalı olan hakkımızda sayfaların sitenizin kim yada kimler tarafından yönetildiğinin somut bir şekilde kullanıcıya ve arama motorlarına sunulduğu bölümdür.
Hakkımızda sayfalarında varsa sitenizin yazarları hakkında ufak bir bilgi ve sitenizin genel organizasyon yapısı ile alakalı detaylandırılmış bilgilere yer vermek hem marka güveninin arttırılması hemde siteye yönelik genel güvenilirlik ve otorite artışına katkı sağlayacaktır.
EAT kriterlerine göre sitenizi optimize ederken dikkat etmeniz gereken çok temel belli başlı konular vardır. Bunlar;
- Deneyimleriniz, uzmanlıklarınız ve başarılarınızın yer aldığı detaylı bir hakkımızda yazısı oluşturmak
- Siteniz ile alakalı olumlu haberlere hakkımızda sayfasında yer verin.
- Markanız ve siteniz ile yoğun iletişimde olan iş ortaklarınız ve referanslarınıza hakkımızda sayfasında yer verin.
- Varsa yayın yaptığınız içerik ile alakalı akademik ünvanınıza hakkımızda sayfanızda yer verin.
- İş adresinize ve iletişim bilgilerinize hakkımızda sayfanızda yer verin.
- Yayın yaptığınız kategori ile alakalı varsa resmi belgelerinize ve izinlerinize hakkımızda sayfasında yer verin.
Markalaşmaya ve Marka Sinyallerine Odaklanın
Bir marka yaratmak ve marka sinyallerini kuvvetlendirmek oldukça uzun soluklu bir stratejidir. Marka sinyallerini kuvvetlendirmek ve markanızın bilinirliğini arttırma noktasında içerik pazarlaması uygulamak oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntem dahilinde oluşturduğunuz içeriklerde markanızı ön plana çıkaracak girişimlerde bulunarak sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların sitenizi tekrar direk marka aramanız üzerinden yada doğrudan trafik ile ziyaret etmesini sağlamalısınız.
Belirttiğimiz gibi oldukça meşankatli ve uzun soluklu bir strateji olan bu yöntemi başarılı ile tamamladığınız durumda özellikle sitenizin direct (doğrudan) trafiği artış gösterecek ve bu sinyaller Google tarafından olumlu marka ve güvenilirlik sinyalleri olarak algılanacaktır.
Site içi Güvenliği Sağlayın
EAT ve YMYL kategorisi kapsamında değerlendirilen tüm sitelerde site içi güvenlik olmazsa olmaz faktörlerden bir tanesidir. Özellikle güven sinyali ile doğrudan bağlantılı olan site içi güvenlik problemlerini mümkün olan en hızlı şekilde çözmeli ve sitenizi güvenlik notkasında hatasız hale getirmelisiniz.
Bu noktada atabileceğiniz ilk adım sitenizd bir SSL sertifikası kurulumu gerçekleştirmektir. Bu noktada özellikle ticari faaliyetler için kurulmuş olan sitelerde SSL sertifikasının sigortalı ve ücretli sertifikalardan olmalarına dikkat edilmelidir. Aksi durumda sitenizde oluşacak herhangi bir hacker saldırısı sonucunda kullanıcılarınızın bilgisi çalınabilir ve bu konudan ciddi zararlar görebilirsiniz.
SSL sertifikasının yanı sıra sitenizin sürekli https protokolünden (SSL güvenlik versiyon) yayın yapmasını sağlamak adına sitenizi HSTS teknolojisine geçirmelisiniz. Bu konunun EAT kriterleri ve YMYL sitelerde ne şekilde etkili bir konu olduğu net olarak bilinmesede sitenizin adeta bir kale formatına bürünmesi noktasında HSTS mutlaka göz atmanız gereken konuların başında gelir.
SEO çalışmalarında SSL sertifikasının etkilerini detaylıca öğrenmek için SSL sertifikasının SEO’ya etkisi isimli yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
İtibarınızı Kontrol Altında Tutun
Yukarıda yer alan kriterlere göre sitenizi optimize ettikten sonra dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi de sitenizin (markanızın) itibarının özellikle internet dünyasında yakından takip edilmesi ve olası karalama kampanyalarının önüne geçilmesidir.
Bu noktada siteniz (markanız) ile alakalı internet üzerinde yapılan yorumları, incelemeleri, şikayetleri ve müşteri beklentilerini iyi analiz ederek sitenizi gerçek anlamda kullanıcı dostu hale getirmeli ve kullanıcı şikayetlerini minimum seviyeye düşürmelisiniz.
Buna ek olarak markanız ile alakalı farklı büyük markalar ile iş birliğine gitmeli, markanız adına basın paylaşımları elde etmeli, misafir yazar olarak tanınan şahısları sitenize davet etmelisiniz.