Google Ads Nedir?
Öncellikle Google ads, eski adıyla Google adwords, Google ile alakalı sitelerde, Google arama dizinine kayıtlı sitelerde ve Google arama motoru üzerinde reklam vermeye yaran Google merkezli bir reklamcılık platformudur. Kişi veya kurumlar bir gmail hesabı vasıtasıyla üye oldukları bu platform üzerinden, çok çeşitli sitelerde dahil olmak üzere Google üzerinde reklam kampanyası planlar ve yayınlarlar. Günümüzde çok sayıda şirket ve websitesi Google ads aracılığıyla marka bilinirliği, potansiyel müşteri yakalama, form doldurma ve satış gibi çok çeşitli nedenlerden ötürü Google ads üzerinde reklam vermektedirler. Google ads vasıtasıyla reklam çıkabildiğimiz önemli mecralardan biride Youtube.com dur. Google ads üzerindeki video reklamlar kullanılarak Youtube üzerinde reklam kampanyaları düzenlenmektedir. Google ads nedir açıkladık, bugünkü yazımızın devamında Google üzerindeki çok çeşitli reklam modellerinden arama ağı reklamları ile ilgili detaylı bir inceleme yapacağız.
Google Ads Arama Ağı Reklamları Nedir?
Arama ağı reklamları, Google arama motoru üzerinde herhangi bir anahtar kelime aramasında açılan ekranda hemen üst sırada yer alan ve altında [reklam] ibaresi yer alan reklamlardır. Yukarıdaki görselde örnek olarak Amazon anahtar kelimesini Google üzerine yazıp aradığımızda hemen kelime ile ilgili olan websiteleri görüntülenmekte ve buna ek olarak Amazon.com.tr websitesine ait arama ağı reklamları üst tarafta görüntülenmektedir. Dünya üzerinde pek çok büyük marka, orta ve küçük ölçekli şirket ve websitesileri, Google ads bütçelerini her geçen gün arttırmakta ve çok büyük bir aranma ve ticaret hacmine sahip kelime ağı reklamcılığındaki pastadan pay almaya çalışmaktadır. Özetle Google ads arama ağı reklamları, Google arama motoru ve anahtar kelimeler baz alınarak çalışan bir reklam modelidir. Bu reklam modelinde amaç kullanıcıların Google üzerinde çok yüksek sayılarda arattığı anahtar kelimeleri analizler ve SEO uzmanları vasıtasıyla belirleyerek ilgili anahtar kelimelerinde reklam kampanyalarının düzenlenmesidir. Bu reklam modelinde görsel içerik, videolu içerik gibi içerikler yer almazken Google ads menüsü üzerinden; reklam metni, site linkleri, reklam başlığı gibi teknik ayarları yer almaktadır. Belirttiğimiz gibi bu reklam modelinde ana hedef kelimelerdir bu sebeple görsel bir çalışma yada videolu bir çalışma temelde gerektirmez. Şunu eklemeden geçmeyelim tabiki görsel içerikler arama ağı reklamlarında kullanılmadığından kullanıcının reklama tıkladıktan sonra ulaştığı ilk yer olan “landing page (açılış sayfası)” kullanıcıyı sitede tutmak adına çok ama çok önemlidir.
Google Ads Kaydı Nasıl Oluşturulur?
Google arama ağı reklamlarına başlayabilmek için ilk önce bir gmail hesabı vasıtasıyla Google ads sistemine kayıt olmalı ve fatura bilgilerinizi girmelisiniz. Ardından Google ilk kayıt penceresinde sizden oluşturmayı planladığınız reklam kampanyanızı planlamanızı isteyecektir. İlgili pencerede Google ads üzerinden oluşturabileceğiniz bütün reklam modellerini ve methodlarını görebilirsiniz ancak biz bu yazımızda arama ağı reklamlarını incelediğimizden onu hedeflediğinizi varsayarak devam ediyoruz. İlgili pencerede arama ağı reklamları seçildikten sonra Google size websitesinizin adresini, reklam metnini, reklamın başlığını, reklam bütçesini, reklamın yayınlanacağı süreyi yada yayınlanış hızını, hedeflemeyi düşündüğünüz anahtar kelimeleri, websitenize ait reklamın içeriğinde görünmesini istediğiniz link yapılarını gibi çok çeşitli teknik ve reklam ile ilgili bilgileri soracak ve temelde ilk reklamınızı planlamanızı isteyecektir. Bu noktada isterseniz ilk kez bu pencerede reklamınızı planlayabilirsiniz yada doğrudan rastgele metinler ve içerikler girerek bu kısmı hızlıca geçmeye çalışıp daha sonrasında açılacak ana Google ads menüsünden detaylı reklam planlamanızı yapabilirsiniz.
Google Arama Ağı Reklamları Nasıl Oluşturulur?
Google ads sistemine yukarıda anlattığımız şekilde kayıt olup, fatura ve ödeme bilgilerimizi girdikten sonrasında Google ads bizi ana menüsüne yönlendirecektir. Burada açılacak pencereler hem yukarıda paylaştığımız görseldeki siyah renkli teknik menü hemde sol tarafta paylaştığımız açık renkli kampanya detay ve içeriğini kapsayan düzenleme menüsüdür. Yukarıdaki siyah renkli menü üzerindeki araçlar ve ayarlar menüsüne geldiğimizde hem reklamımızın istatiksel bilgilerini alabileceğimiz çok çeşitli raporlar hemde yeniden pazarlama gibi çok önemli işlemlerin yapıldığı alanlar karşımıza gelecektir. Arama ağı reklamları planlanırken bu menü üzerinden açılan pencerede sol tarafta “Anahtar Kelime Planlayıcı” kısmını göreceksiniz. Buraya tıklayarak giriş yaptığımızda karşımıza “yeni anahtar kelimeler keşfedin” ve “arama hacimlerini” ve tahminlerini alın diye 2 seçenek çıkacaktır. Her iki seçenek üzerindende Google üzerindeki reklam kampanyamızda hedefleyeceğimiz anahtar kelimeleri inceleyip bir analiz gerçekleştirebiliriz.
Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin Nasıl Çalışır ?
Yeni anahtar kelimeler keşfedin kısmına tıkladığınızda, sizden ilk önce hedeflemeyi planladığınız yada satmayı düşündüğünüz ürününüze ait bir anahtar kelime girmenizi isteyecektir. Örnek vermek gerekirse, iphone 7 satmayı planlıyorsanız bu menü üzerinden iphone 7 yazarak işlemenize devam ettiğinizde ilgili menü üzerinden Google ads size iphone 7 anahtar kelimesinin Google üzerinde kaç defa arandığını ve yine bu kelime ile yakın ilişkili Google üzerinde aranan farklı kelimeleride size getirecektir. Burada sizin yapmanız gereken arama hacimlerini inceleyerek hangi anahtar kelimenin kampanyanız için daha uygun olduğunu belirlemek ve reklam kampanyanıza eklemektir. Bulduğunuz sonuçlar içerisinde bir inceleme gerçekleştirip, evet bu kelime tam bize göre dediğiniz kelimeyi kampanyanıza eklemek istediğinizde, ilgili kelimenin üzerine bir defa tıklayarak hemen üstündeki mavi renklendirilmiş menüden reklam kampanyanızın adını ve reklam setinizi ( örn: dijitalzade.com iphone 7 reklamı) seçtikten sonra anahtar kelime ekle diyerek ilgili kelimeyi reklam setinize ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bu kelime veya kelimeler reklamınızı yayınlamayı düşündüğünüzde hedefleyeceğiniz ve reklamınızın görüntüleneceği anahtar kelimeler olacaktır. Devam eden süreçte bir kullanıcı iphone 7 yazdığında reklamınız hemen üst reklam bölümünde görüntülenecek ve kullanıcı isteği doğrultusunda sitenizi ziyaret edecektir.
Arama Hacim ve Tahminlerini Alın Nasıl Çalışır?
Arama hacim ve tahminlerini alın bölümüde yine yeni anahtar kelimeler keşfedin kısmına benzer şekilde çalışır. Ancak buradaki fark arama hacimlerinin ve reklam bütçelerinin biraz daha detaylı bir şekilde Google tarafından hesaplanıp size gösterilmesidir. Yine örnek olarak iphone 7 reklam kampanyası planladığınız düşenelim. İlgili kelimeyi arama hacimleri kısmına yazdığınızda Google ads size belirli bir rapor sunacaktır. Bu raporunda size iphone 7 nin 1 milyon kez arandığını, maksimum tıkla başı maliyetini, siz bu kelimeyi planlarsanız tahmini bir bütçeye göre ne kadar tıklama ve etkileşim alacağınızı, ne kadar harcama yapıp ne sonuç elde edeceğinizi elindeki geçmiş çalışmalara ait istatistiksel verilere dayandırarak bir plan dahilinde sunmaya çalışır. Eğer siz daha evvel Google ads üzerinde bir çalışma yaptıysanız yada yaptırdıysanız elinizde bu çalışmaya ait dönüşüm oranı, satış oranı gibi veriler var ise yine bu menü üzerinde bu istatistikleri değiştirebilir ve Google ads’in daha sağlıklı bir sonuçla karşınıza çıkmasını sağlayabilirsiniz. Biz dijitalzade.com olarak geçmiş deneyimlerimize dayanarak burada çıkan sonuçların doğruluğunu ve genel geçirliliğini tabiki kabul ediyoruz ancak tamamen bu sonuçlara bakarak bir reklam planlaması oluşturmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü Google kendi algoritması dahilinde tahmini değerleri baz alarak bu sonuçları çıkartmaktadır. Ancak sizin reklamlarınızı planladığınız tarihte mevcutta var olan reklam sayısı, arama hacmi, ticari durum ve websitenizin bilinirliği kalitesi gibi durum bu sonuçları doğrudan etkilemektedir. Google ads ise bu tarz değişken metrikleri tam olarak hesaplayamamaktadır. Örnek vermek gerekirse siz black friday döneminde bir reklam kampanyası planlayıp iphone 7 satış reklamı düzenlerseniz muhtemelen satış hacmi yüksek olacak ancak çok sayıda reklam kampanyası aynı dönemde yayına girdiğinden reklam maliyetleri artacaktır buda hem tıkla maliyetinizi artıracak hemde potansiyel olarak tıklamalarınızı düşürecektir. Rekabetin sık ve yoğun olduğu dönemlerde bu istatistikler genelde yanılmakta ve maliyetleri olduğundan çok daha fazla veya düşük hesaplamaktadır. Burada bir tahmini reklam bütçesi çalışması yapılabilmesi için elinizde daha önceki reklamlara ait bir veri ve istatistik listesi bulundurmak daha sağlıklı ve daha gerçekçidir bu sebeple şirketler dijital pazarlama departmanlarını büyütme ve çalışan sayılarını arttırmaktadırlar.
Harici Anahtar Kelime Planlama Siteleri
Google ads üzerinde anahtar kelime planlaması yapılırken en sağlıklı sonuçları tabiki Google verecektir ancak siz bir SEO uzmanıyla çalışıyorsanız veya kendiniz bir SEO uzmanıysanız, çok çeşitli kelime analizi yapan websitelerini kullanarak hangi kelimelerin daha fazla arandığını ve bu kelimelerdeki ortalama cpc ( cost per click – tıklama başı maliyet) değerlerini detaylıca inceleyebilirsiniz. Bu sitelerden bazıları semrush.com, keyword.io, keywordtool.io gibi anahtar kelime analizi yapılabilen sitelerdir. Bu sitelerin büyük çoğunluğu ücretlidir ve genellikle SEO uzmanlarının detaylı analizler yapabilmesi adına dizayn edilmiştir bu sebeple ilk etapta bu kadar detaylı bir arama yapmaya ihtiyacınız var ise ücretli olarak bu programlardan herhangi birini kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak genel hatlarıyla Google üzerindeki anahtar kelime planlayıcı gayet başarılı ve işlevlidir. Reklam bütçeniz çok büyük ve kampanyalarınız çok sayıda reklam seti içermiyorsa bu alanda bir maddi yatırım yapmanın çok gerekli olmadığını düşünüyoruz. Onun yerine bir SEO uzmanından veya dijital pazarlamacıdan destek alırsanız, profesyoneller zaten genellikle bu gibi toolları kullanmaktadırlar ve bu araçların kullanımında gayet deneyimlilerdir. Bu sebeple çok daha başarılı ve hızlı sonuçlar alacağınızı bilmelisiniz.
Anahtar Kelimeleri ve Reklam İçeriğini Seçtik
Reklamımızın içeriğini ve anahtar kelime hedeflerimizi seçtikten sonra arama ağı reklamcılığındaki ilk reklamımızı teknik olarak oluşturmuş oluyoruz daha sonrasında Google ads ana menüsündeki hemen üstteki alandan veya doğrudan reklamın içinden reklam kampanyamızı Google ads onayına gönderebiliriz. Google çok yüksek ihtimalle ticari veya tanıtım amaçlı çıktığınız reklamınızı onaylayacaktır. Ancak herhangi bir reklam kısıtlaması, patent gibi kullanım hakkı kısıtlamasına sahip veya Google ads reklam politikalarıyla uyumsuz içeriklere sahip bir reklam kampanyası planladıysanız Google reklamınızı red eder ve düşük ihtimalle gelecekte reklam kampanyası planlaması hakkınızı elinizden alabilir. İkinci söylediğim durum çok nadiren görülen ve genellikle black hat reklamcı denilen Google politikalarının açıklarından ve teknik zaaflarından faydalanarak illegal reklam planlaması yapan kullanıcılar içindir.” Google Politikaları ile ilgili detaylı alabilirsiniz”. Kampanyanızı planlamadan önce ilgili politikaları okuyarak bunlarla ilgili bilgi sahibi olabilir ve reklam limitlerini öğrenerek ads hesap sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Google arama ağı reklamları ve Google ads ile ilgili, herhangi soru, görüş, öneri veya teknik destek talepleriniz için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.