E-Ticaret

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret Nedir?

Bugün ki yazımızda günümüzün yükselen trendi ve pek çok kullanıcı tarafından da merak edilen E-ticaret nedir, nasıl yapılır? sorusuna detaylıca cevap vermeye çalışacağız. E-ticaret, en temel anlamıyla internet kullanılarak ürün veya hizmetlerin kullanıcılar ile buluşturulması işlemine verilen isimdir. Klasik ticaret yöntemlerinin pek çoğunu içerisinde barındırmakla birlikte e-ticaret, günümüzün en önemli teknolojilerinden olan internetten faydalanarak satıcı, kullanıcı ve hatta aracıları bir araya getirir.

Klasik ticaret yöntemlerine ek olarak sanal ticari hacim ve teknolojiler kullanıldığından klasik ticaret işlemlerini çok daha hızlı ve göreceli olarak tehlikeli hale getirir. E-ticaret genellikle fiziksel ürünlerin internet üzerinde satışını kapsar gibi gözüksede internet üzerinde özellikle son yıllarda sanal hizmet ve bilgi satışı gibi alanlar büyük bir hızla ilerlemektedir.

E-ticaretin tarihi, 1994 yılında amerikan ticaret platformu netmarket üzerinde bir adamın cd sini başka bir kullanıcıya para karşılığı satması ile başladı. Günümüz teknolojik alt yapısı ve internet hizmetleri göz önüne alındığında son derece basit ve hatta komik duran bu ticaret işlemi o günün şartlarında büyük bir hareketti.

O günlerden günümüze e-ticaret, internet teknolojilerinin artan imkanlarından hızlı bir şekilde faydalanarak belkide tahmin edilemeyecek seviyelere ulaştı ve gelişmeye devam etmekte. Bu gelişen teknoloji ve imkanlardan çok sayıda freelancer, küçük, orta ve büyük işletme faydalandı ve ticaret hacimlerini geliştirdi.

Günümüz internet projeleri ve e-ticaret hacmi yaklaşık 27 trilyon dolar seviyelerine ulaştı. (2020)

E-Ticaret Satış Platformları ve Satıcı Modelleri

İnternetten Ürün Satmak
İnternetten Ürün Satmak

E-ticaret satıcıları, sattıkları ürün ve satış yaptıkları alanlara göre modellere ayrılır. Aşağıdaki listede 3 farklı alana yönelik e-ticaret gerçekleştiren satıcı modellerini göreceksiniz;

Fiziksel Ürün Satan Pazar Alanları ve Satıcılar

Klasik anlamda fiziksel ürün satıcıları ve pazar alanları e-ticaret sektöründe en fazla hacime sahip e-ticaret modelidir. Evlerimizde, işimizde ve sosyal yaşantımızda kullandığımız her çeşit fiziksel ürünün ticareti bu tarz e-ticaret platformlarında gerçekleşir. Satışı gerçekleşen ürün fiziksel bir ürün olduğundan işlem sonrası ürünler, alıcıya kargo ile gönderilir.

Fiziksel ürün satışının Türkiyedeki öncüleri; Gittigidiyor, n11 gibi sitelerdir.

Dünyada ilgili kategorinin öncüleri: Amazon, Ebay gibi sitelerdir.

Hizmet Odaklı Pazar Alanları ve Satıcılar

Bu satış modelinde siteler ve satıcılar kişilerin sunduğu sanal hizmetlerin pazarlaması ve satışı ile ilgilenirler. Bu alanı hedefleyen e-ticaret platformlarında kullanıcılar siteye üye olur ve hizmete ihtiyaç duyan kişilere en temel anlamda kendilerini pazarlarlar.

Sanal olarak hizmet verebileceğiniz bir uzmanlığınız veya yeteneğiniz var ise bu tarz platformlara çok hızlı bir şekilde üye olabilir ve hizmetlerinizi ihtiyaç duyan kişilere ulaştırabilirsiniz. Günümüzde bu alana yönelik e-ticaret hacmi giderek artmakta ve freelance olarak para kazanma alışkanlığı hız kazanmaktadır.

Türkiyede ilgi alanın en önemli öncüsü: Bionluk.com

Dijital Ürün Pazar Alanları ve Satıcılar

En genel anlamda e-ticaret ve internet dünyası, sanal ve dijital bir alan olduğundan burada dijital hizmetler satanlar gibi dijital ürün satan kişi ve platform sayısıda bir hayli yüksektir. Dijital olarak satışı yapılabilen ürünler başlıca; e-kitap, stok fotoğraflar, online kurslar, yazılımlar, grafiksel ürün ve çizimlerdir.

Dijital ürün satışlarının gerçekleştiği en önemli pazar alanları; Shutterstock, Themeforest, Udemy gibi platformlardır.

E-Ticaret Modelleri

e-ticaret nedir, e-ticaret modelleri görseliE-ticaret platform ve satış methodlarını ayırmanın bir diğer yoluda e-ticaret modellerini ticari işlemlerde yer alan taraflara göre gruplandırmaktır.

İşletmeden Tüketiciye Satış (B2C):

Üreticiden kullanıcı yani tüketiciye satış modeli en klasik ve yaygın olarak gerçekleşen ticaret ve e-ticaret modelidir. Bu modelde üretici, ürün ve hizmetlerini doğrudan kullanıcıya satar ve ticaret doğrudan kullanıcı ile gerçekleşmesini hedefler.

İşletmeden İşletmeye Satış (B2B):

İşletmeden işletmeye satış modeli ismindende anlaşılacağı gibi herhangi bir işletmenin ürün veya hizmetlerini doğrudan başka bir işletmeye satması ile gerçekleşen e-ticaret modelidir.

Bu e-ticaret modeline en iyi örnek herhangi bir yazılım firmasının bir alan üzerine geliştirdiği yazılımı, ihtiyaç duyan farklı bir firmaya satmasıdır. Yada herhangi bir ödeme sistemi üreticisinin başka bir ticari firmaya ödeme sistemi entegrasyonu satmasıda yine bir B2B satış modelidir.

Tüketiciden İşletmeye Satış (C2B):

Çok sık şekilde karşılaşılmasada önemli e-ticaret modellerinden biri olan C2B modelinde tüketici, üretici firma veya şahısa bir fikir vererek yada katma değer üretmesini sağlayacak bir katkıda bulunursa ve ilgili fikir veya katkıyı firma benimser ise bu durum C2B yani tüketiciden üreticiye satış, e-ticaret olarak kabul görür.

Tüketicilerin firmalara bir ürün hakkında teklif sunması ve ilgili teklifin firma tarafından kabul edilmeside yine C2B e-ticaret modeline iyi bir örnektir.

Tüketiciden Tüketiciye Satış (C2C):

Tüketiciden tüketiciye satış tahmin edildiği gibi iki kullanıcı arasında satın aldıkları herhangi bir mal veya hizmetin tekrar satışının gerçekleştiği e-ticaret modelidir. İnternet üzerinden satın aldığınız bir mal veya hizmeti yine internet üzerindeki e-ticaret platformlarından birinde farklı bir kullanıcıya satmanız C2C satış modelinin en iyi ve en temel örneğidir.

Devletten İşletmeye Satış (G2B):

Bu e-ticaret modeli devletlerin herhangi bir konuda mal veya hizmeti, ilahe yada doğrudan satış yoluyla işletmeye satmasıdır.

İşletmeden Devlete Satış (B2G):

İşletmeden devlete yapılan satış & e-ticaret modelidir. Devletin herhangi bir mal veya hizmetin alışı ile ilgili ihale açması ve e-ticaret yapan firmaların ilgili mal veya hizmetle alakalı ihaleyi kazanıp devlete satış yapmasıyla gerçekleşen e-ticaret modelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

E-ticaret Nedir?

E-ticaret en temel anlamıyla her çeşit fiziksel, dijital ürün veya hizmetlerin internet ağları ve platformlarının kullanılarak satılması işlemine verilen isimdir.

Bireysel Olarak E-ticaret Yapabilirmiyim?

Evet bireysel olarak e-ticaret yapabilirsiniz. 2020 yılı itibariyle pek çok e-ticaret sitesinde bireysel satış yapmaya olanak sağlayan üyelik modelleri mevcuttur. Hatta ilgili üyelik modellerinden faydalanarak dropshipping gibi e-ticaret satış modelleride üretilmiştir.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu