E-Ticaret

İnternetten Ürün Satmak

Bugünki yazımızın konusu günümüzün hızla gelişen teknolojik atılımı olan internetten ürün satmak.  Günümüzde artan internet kullanımına bağlı olarak gelişen e-ticaretin durdurulamaz yükselişi ile birlikte bugün her ölçekten şirket için E-Ticaret pastasından pay kapmak son derece önemli hale geldi.

Hızlı gelişen dijitalleşmenin bir yansıması olarak gelişen e-ticaret firmaların dükkan maliyeti, personel maliyetleri ve barındırma, lojistik faaliyetleri gibi masraflarını çok ciddi oranda düşürmüştür. Özellikle üşengeç diyebileceğimiz toplumlarda evde oturarak alışveriş yapmaya duyulan rağbet ile başta Amerika olmak üzere pek çok avrupa ve asya topluluklarıda e-ticarete yönelmeye başladı.

Amerika e-ticaret istatistikleri grafiği
Amerika Birleşik Devletleri E-Ticaret istatistikleri grafiği

Grafikte görebileceğiniz üzere 2017 yılından 2023 yılına kadar e-ticaretin amerikadaki etkinliğinin güncel ve uzun vadeli tahmin grafiği her zaman için yukarı seyretmektedir. 2017 yılında e-ticaret hacmi 468 milyar dolar iken 2023 yılında ait tahmini rakam 748 milyar dolar yani neredeyse 2 katı bir hacim artışı beklenmektedir.

E-ticaret dünyasındaki artışa ek olarak internet dünyası üzerinden gerçekleşen dijital hizmetlerin ticari hacmine çok ciddi seviyelerde büyüme kat etmektedir. Tüm dünyada ve türkiyede son derece hızlı şekilde artan freelance çalışma ve işçi tutmaya yönelik internet sitelerinde yaşanan artış dijital hizmetlere yönelik artan iş gücü talebini ve dijital hizmetlerin ticari hacim potansiyeli en iyi şekilde yansıtmaktadır.

İnternetten Ürün Satmak için Websitesi Gereklimidir?

Gerek e-ticaret dinamiğinin bir parçası gereksede internet hizmet sektörünün bir parçası olmak için bir websitesi kurmanız her zaman için avantajlıdır. Müşterilerinizin güvenini kazanmak ve işinizin profesyonelliğini yansıtmak için websitesi kurmak son derece önemlidir.

İnternet sitesine sahip olmadan da aracı websiteleri üstünden e-ticaret yapabilir yada dijital hizmetler sağlayabilirsiniz ancak bu tarz websitelerinin aracılık hizmetleri için sizden talep ettikleri komisyonlar özellikle küçük ve orta ölçekli yada yeni girişimler için oldukça maliyetli olabilmektedir. Bu sebeple ürünlerinizi veya dijital hizmetlerinizi satabilmek adına bir internet sitesi kurmanız ve web sitenizde SEO çalışmaları yürütmeniz son derece önemlidir.

İnternetten Üzerinden Satış Yapılabilecek Ürünler

İnternet üzerinden satış yapabileceğiniz ürün yelpazesinin gündelik hayatta satılan fiziksel ürünlerden herhangi bir farkı yoktur aksine internet üzerinde satabileceğiniz ekstra iş ve ürün tipleri mevcuttur.

Fiziksel Ürünler

İnternet üzerinde gündelik hayatta satışını yaptığınız hemen hemen her çeşit ürünü satabilmeniz mümkündür. E-ticaret pazar yerleri başta olmak üzere çeşitli aracılık yapan e-ticaret sitelerinde ve kendi websiteniz üstünden istediğiniz herhangi bir fiziksel ürünü satabilir ve ilgili ürünü alıcının adresine kargolayabilirsiniz.

Fiziksel ürünlere örnekler: Traş makinesi, Kulaklık, Bilgisayar , Kumaş , Kıyafet, Ayakkabı, Çanta vb.

İnternet üstünden yiyecek alışverişleri yapmakta mümkündür ancak yiyecek ürünlerinin kolay bozulma yapması ve düzgün kargolama yapılmadığında ürünlerde doğacak yıpranmaların göz önünde bulundurulması gerekir.

Dijital Ürün ve Hizmetler

İnternet üzerinde satışını yapabileceğiniz ve satışları görece olarak internet dünyasına has ve kolay olan çok sayıda ürün ve hizmet mevcuttur.

Dijital Ürünlere Örnekler:

  • E-kitap
  • PDF
  • Excel Ürünleri
  • İnternet Kurs videoları
  • Genel Videolar
  • Yazılımlar
  • Website satışı
  • Kuponlar
  • Domain
  • Hosting

Dijital Hizmetlere Örnekler:

  • Editörlük
  • SEO Danışmanlığı
  • Dijital Pazarlama Danışmanlığı
  • Marka Danışmanlığı
  • Film, Video Hizmetleri
  • Sanal Asistanlık
  • Çevirmenlik
  • Yazılım Desteği
  • Seslendirme
  • Grafik ve Görsel Sanatlar

İnternetten Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

internetten ürün satışı nasıl yapılır?
internetten ürün satışı nasıl yapılır?

İnternet üzerinde fiziksel ürünlerinizi ve yukarıda listeler halinde bahsettiğimiz ürün ve hizmetlerinizi satabileceğiniz çok sayıda aracılık hizmeti sağlayan ve pazar yeri hizmeti sunan websiteleri mevcuttur.

Kendi hizmet ve ürünlerinizi satmak adına kişisel websitenizi kurmak her zaman için avantajlıdır ancak ilgili websitesinin internet dünyasında duyurulması için gereken reklam harcamaları çoğu durumda yeni girişimler, küçük ve orta ölçekli şirket tipleri için oldukça masraflıdır.

Bu sebepten aracılık yapan ve kendi sitelerine trafiği doğrudan kendi reklam bütçeleri ile sağlayan websitelerini kullanarak ürün ve hizmetlerinizi satabilirsiniz.

Ürünlerinizi Satabileceğiniz Website ve Platformlar

Amazon

Dijitalzade.com üzerinde de defalarca bahsettiğimiz Amazon, Amerika merkezli bir e-ticaret devidir. Bugün dünyanın hemen her bölgesinde depoları ve bölgelere yönelik websiteleri bulunan Amazon üzerinde kişisel mağazanızı açabilir ve onay sürecinden sonra fiziksel ürünlerinizi çok büyük kullanıcı kitlesine sahip Amazon üzerinde satışa sunabilirsiniz.

Amazon harcadığı devasa reklam bütçesi ve mevcutta bulunan kullanıcı kitlesi ile E-ticarette pastanın büyük dilimini elinde barındırmaktadır. Bu sebeple e-ticaret düşünen kullanıcılarımıza ilk önerimiz Amazon’dur.

Amazon nedir, Amazonda satış nasıl yapılır? isimli makalemizi okuyarak Amazon’da satış yapmak için gerekli olan bütün bilgilere erişebilirsiniz.

N11

İnternetten ürün satmak için Dijitalzade.com üstünde bahsettiğimiz Türkiye merkezli e-ticaret pazar yerlerinden bir diğeri de n11.com’dur. Türkiye pazarında elinde bulundurduğu mevcut kullanıcı kitlesi, reklam bütçesi ve satış avantajları ile kendi e-ticaret sitesine yönelik reklam bütçesi bulunmayan kullanıcılar için son derece avantajlıdır.

N11 üzerinde mağazanızı oluşturarak hızlıca ürünlerinizi n11.com ziyaretçilerine satabilirsiniz.

N11.com da mağaza nasıl açılır? isimli makalemiz üzerinden n11’de mağaza açma ile ilgili bütün bilgilere erişebilirsiniz.

Trendyol

İnternetten ürün satmak için kullabileceğiniz bir diğer pazar yeri de trendyol’dur. Türkiyenin en başarılı e-ticaret sitelerinden bir tanesi olan trendyol’a belgelerinizi yollayarak mağazanızı oluşturabilir ve ürünlerinizi aylık 20 milyonun üstüne çıkabilen kullanıcılara satma şansını elde edin.

Harici reklam harcaması yapmanıza gerek kalmadan ürününüz ile ilgilenebilecek yüz binlerce hatta milyonlarca kullanıcı bulabilirsiniz.

Trendyol’da mağaza nasıl açılır? isimli makalemize göz atarak trendyol’da ürün satmak için gerekli olan bütün bilgilere erişebilirsiniz.

Facebook Marketplace

Facebook tarafından kullanıcılarına özel olarak sunulan bu pazar alanına facebook hesabınız üzerinden ulaşabilir ve ürünleriniz ile alakalı görselleri paylaşarak satışa sunabilirsiniz. Facebook marketplace üzerinde Gerçekten azımsanamayacak bir ticari hareketlilik mevcuttur.

Letgo

Son yıllarda adından sıklıkla söz ettirmeyen başlayan başarılı pazar yeri girişimlerinden olan letgo’da kendinize veya şirketinize ait bir hesap oluşturabilir ve ürünlerinizi satışa sunabilirsiniz. Özellikle ikinci el ürünlerde ciddi bir ticari hareketliliğe sahip letgo üzerinde ikinci el araba satışı dahi yapabilirsiniz.

Sosyal Platformlar

Sosyal medyanın gücünden faydalanarak internetten satış yapmak için tek yapmanız gereken günümüzün popüler sosyal medya platformlarında şirketinize veya şahsınıza yönelik bir hesap oluşturmak ve potansiyel müşterilerinize doğrudan ulaşmaktır.

Sosyal medya platformlarının son kullanıcı ile etkileşime geçmede ne kadar başarılı olduğu göz önüne alındığında her nerede satış yaparsanız yapın ürünlerinize yönelik bir sosyal medya hesabı açmanızı tavsiye ederiz.

Son kullanıcıya ulaşma noktasında özellikle büyük şirketlerin yaptığı reklam harcamaları düşünüldüğünde gerçekten son derece basit bir iletişim ve dijital pazarlama kanalı olarak karşımıza çıkan sosyal platformların kullanımını kesinlikle önemseyin.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu