Teorik SEO

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Arama motorları denildiğinde akla hiç şüphesiz Google gelmekte. Gerek arama motoru gerekse internet platformlarının hemen her kolunda başarı ile icra ettikleri sayısız projeleri ile Google hiç şüphesiz internet dünyasının ve arama motorlarının tekeli konumunda.

Mühendislik harikası ve sürekli gelişmekte olan algoritması, rakiplerinin çok ilerisinde internet tarama bütçesi, son derece baskın, başarılı reklam platformu ve gerçekten mühendislik harikası kullanıcı dostu arayüzü ile Google internet alemindeki patronluğuna uzunca bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Gerçekten internet dünyası ile haşır neşir olup Google’ı kullanmayan yoktur diyebiliriz. Bugün ki makalemizde en az Google kadar başarılı ve pek çok kullanıcı tarafından Google’a alternatif olarak kullanılan son derece popüler arama motorlarını inceleyeceğiz.

Birazdan liste halinde paylaşacağımız bu arama motorlarının bir kısmı güvenlik, bir kısmı hız ve bir kısmıda kullanıcı dostu arayüzleri ile ön plana çıkan son derece başarılı ve ciddi kullanıcı kitlelerine sahip arama motorlarıdır.

Bing

En popüler arama motorları, bing logo

Bing, aylık 500 milyon civarındaki kullanıcı trafiği ile Google’dan sonra dünya üzerinde en yaygın şekilde kullanılan arama motorudur. Google’dan farklı olarak Bing arama motorunu yeni kullanmaya başlayanlar için Windows ve Microsoft mağazalarında harcanabilir puanlar vermekte. Bu yönüyle pek çok arama motorunun karşısına öne çıkıyor.

Ek olarak Bing veritabanına kayıtlı görsel aramalarını istediğiniz browser üzerinde sıkıntısız şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Google resimler’i sıkıntısız bir şekilde kullanabilmek için Google chrome uygulamasına ihtiyaç duyuyorken Bing arama motorunun resimler özelliğinden faydalanabilmek için herhangi bir tarayıcıyı kullanmak yeterli.

DuckDuckGo

en popüler arama motorları, duckduckgo logo

DuckDuckGo, Gizlilik basitleştirildi sloganı ile piyasaya sürülmüş ve kullanıcı takibi yapmayan son derece başarılı bir arama motorudur.

Gerçek gizlilik arayan ve anonimliğine düşkün kullanıcılar için vazgeçilmez olabilme potansiyeline sahip bu arama motoru üzerinde yapılan hiç bir arama veya kişisel veri kayıt altına alınmıyor.

Google’ın kullanıcı takip algoritmasından bıkan ve internet üzerinde iz bırakmak istemeyen kullanıcılar için harika bir alternatif olan duckduckgo son yıllarda hızlı şekilde popülerlik kazandı ve kullanım oranları ciddi oranda arttı.

Chrome, Firefox gibi tarayıcılar üzerinde eklenti kurarak hızlı şekilde aktif tarayıcılarınız üzerinde aktif edebilir ve kullanıma başlayabilirsiniz. Bizde dijitalzade.com olarak bu arama motorunu şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yahoo

en popüler arama motorları, yahoo logo

https://www.yahoo.com, internet dünyasının en eski arama motorlarından bir tanesi. Yahoo özellik olarak bing arama motoruna son derece benzer özelliklere sahiptir. Son derece hızlı ve geniş alt yapısı ile yıllardır süren gelen deneyimini harmanlayan yahoo üzerinde pek çok kaliteli içeriğe son derece hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.

2000 li yılların başında ve 90 lı yılların son dönemlerinde özellikle mail servisi ve piyasaya sürdükleri web tabanlı oyunlarla ilgiyi üzerine toplamayı başaran yahoo geçtiğimiz yıllarda o dönem ki popülerliğini Google’a kaptırsada hala son derece başarılı ve hızlı mail ve arama motoru performanslarına sahip. Google’a alternatif olarak kullanılabilecek sayılı kaliteli ve popüler arama motorları arasında hiç tartışmasız olarak yer alır.

Yandex

en popüler arama motorları, yandex logo

Yandex, Rus menşeili ve son derece kaliteli arama motorlarından bir tanesi olan Yandex, Alexa’ya göre dünyanın en popüler 30 websitesinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Rusya’da en çok kullanılan 4.cü websitesi olan Yandex dünya üzerinde son derece yüksek kullanım oranlarına sahip.

Makine öğrenmesi ve teknoloji alanında ciddi yatırımları bulunan yandex, özellikle Rusya’da internet market hacminin %65 lik büyük bir bölümünü elinde barındırmasıyla özellikle ülkesel anlamda tekelleşmiş durumdadır.

Listede yer alan pek çok arama motoruna göre daha kalabalık bir veritabanı ve website listesine sahip olan Yandex üzerinde sıralama kat etmek göreceli olarak Google’a göre çok daha kolaydır.

Ask

ask logo

Ask Jeeves ismiyle bir dönem adından çok söz ettiren ve son derece popüler olan Ask arama motoru, günümüzde hala popülerliğini bir nebze kaybetsede hala belirli kesimler tarafından hız kesmeden kullanılmaktadır. Kullanıcı dostu arayüzü ve aradığınız sitelerin göze son derece hitap eden şekilde sergilendiği ask arama motoru, bu yönüyle Google’a alternatif olma yolunda ciddi bir rakip.

Sıkça sorulan sorular bölümü ile aradığınız soruların cevaplarını son derece hızlı bulmanızıda olanak sağlıyor. Aklınızdaki soruları arama motorunda aratıp bir araştırma yapmadan önce bu bölüme göz atarak son derece hızlı şekilde aradığınız cevaplara ulaşabilirsiniz.

Baidu

Baidu Logo

Baidu, 2000 yılında kurulan Çin merkezli ve özellikle çin de son derece popüler olan arama motorudur. Wikipedia’ya göre dünya üzerindeki kullanımı giderek artmakta olan Baidu üzerinde her ay milyarlarca arama yapılmaktadır. Alexa sıralamalarına göre dünya sıralamasında 4.cü sırada yer alan baidu, Çin nüfusundan ve Çince konuşan kişi sayısının fazlalığından epeyce faydalanıyor diyebiliriz.

Baidu dünyanın her yerinden ulaşılabilen bir arama motoru olsa da yalnızca Çince dilinde hizmet vermesiyle evresellikten biraz uzak bir profil çiziyor.

Aol

Aol arama motoru

Bir dönemin en çok kullanılan arama motorlarından bir tanesi olan Aol son yıllarda popülerliğini kaybetsede netmarketshare raporlarına göre hala dünyanın en çok kullanılan 10 arama motorundan bir tanesidir.

Arama motoru sonuçları ve veritabanı olarak gayet tatminkar bir performans sergileyen Aol, içerisinde son derece önemli techcrunch.com gibi siteleri barındırmasıyla diğer arama motorlarına karşı farkını öne seriyor.

Verizon communication tarafından 4.4 milyar dolara satılan alınan AOL eski ihtişamına geri dönebilmek için ciddi hamleler yapıyor ve dünyanın en çok kullanılan 10 arama motoru listesinde kalma savaşı veriyor diyebiliriz.

WolframAlpha

WolframAlpha Logo

Klasik arama motorlarına göre çok daha enteresan arama sonuçlarına sahip olan WolframAlpha, hesaplamalı bilgi motoru sloganı ile karşımıza çıkıyor. 2009 yılında mathematica üzerine kurulan arama motorunun matematiksel sonuçları kesinlikle gerçeklere ve son derece güvenilir veritabanı sonuçlarına dayanmakta.

Klasik arama motorlarının aksine arama sonuçlarını yazılı ve klasik sonuçlar şeklinde alamadığınız WolframAlpha üzerinde matematiksel aramalar yapabilirsiniz. Klasik arama motoru kullanıcıları için oldukça farklı bir kullanım ve arayüze sahip bu arama motorundan tam anlamıyla verim alabilmek için öncesinde kullanımı hakkında detaylıca araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Özellikle istatistiksel veriler üzerinde çalışmalar gerçekleştiren kişiler için son derece güvenilir ve hızlı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya üzerinde kullanımı her geçen gün artmakta olan WolframAlpha son 11 yılda dünyanın en popüler arama motorları listesine adını yazdırmış durumda.

Dogpile

dogpile logo

1995 yılı kuruluşlu ve Wikipedia’ya göre meta arama motoru olarak ifade edilen Dogpile, eski internet kullanıcılarının aşina olduğu ve geçmiş dönemlerde gerçekten popüler olan arama motorlarından bir tanesidir. Arayüzü son derece basit ve kullanışlı olan bu arama motoru üzerinde arama yaptığınızda Yandex, Bing ve Google’a ait arama sonuçlarının karmasına ulaşmanız mümkün.

Sizden önceki kullanıcıların arama motoru üzerinde yaptığı aramalarıda size göstermesiyle özellikle hızlıca sonuca ulaşma ve sormak istediğiniz soruları hızlıca oluşturma noktasında son derece avantajlı bir arama motorudur.

Eskisi kadar popüler olmasada günümüzde kullanım oranı hızla artmakta olan arama motorlarından bir tanesi olarak karşımıza çıktığından bu listede yer almasını gerektiğini düşündük ve listemize ekledik. Mutlaka bir kere de olsa denemenizi tavsiye ederiz.

Internet Archive

internet archive logo

Popüler arama motorları listemizin son sırasında yer alan Internet archive, dünya üzerinde kullanımı son derece yaygın olan ancak hem arama yapılma sebebi hemde sonuçları ile diğer arama motorlarından oldukça farklıdır. Bu arama motoru üzerinde herhangi bir siteye yönelik arama gerçekleştirdiğinizde ilgili sitenin 1996 yılından günümüze ne formatta yayınlar yaptığı ve internet geçmişi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Özellikle bir domain yada bir websitesi satın almadan önce buraya göz atarak o sitenin geçmişi hakkında kısmende olsa fikir sahibi olmak mümkün. Geliştirilmiş veritabanı algoritması ile internet üzerinde kurulmuş hemen hemen her sitenin geçmişine yönelik verilerin yer aldığını söyleyebiliriz. Mutlaka bir deneyip fikir edinmenizde fayda var.

Oskay Günaçar

Oskay Günaçar, Teknik SEO uzmanı ve Dijitalzade SEO & Dijital Pazarlama bloğunun kurucusudur. Front-end programlama, Python, semantic SEO, teknik SEO, Google patentleri ve Google search başlıca ilgili alanlarıdır. 5 yıldan fazla SEO deneyimi ile İKİLER, Webtures, Boosmart ve Storyly.io şirketlerinde SEO uzmanı pozisyonlarında görev almış ve outsource uzman olarak çok sayıda projeye dahil olmuştur. Sektör içerisinde çalıştığı çok sayıda başarılı, büyük web sitesinin yönetim ve geliştirme (SEO) süreçlerinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimleri paylaşmayı amaçladığı Dijitalzade web sitesi üzerinden doğru ve kaliteli bilginin kolay ulaşılabilir olması amacıyla içerik üretmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu