AMP Nedir?
Amp (Accelerated Mobile Pages) yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar teknolojisi, Google tarafından 2015 yılında duyurulan ve mobil sayfaların daha hızlı açılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Google tarafından yapılan açıklama ile mobil kaynaklı aramaların bilgisayar kaynaklı aramaları geçtiğini öğrenmiştik. İşte bu durum sonrası mobil odaklı sitelerin önemi ve sitelerin mobilde ki açılış süreleri daha fazla önem kazandığından Google bu alana yönelik bir çalışma başlatarak AMP teknolojisini piyasaya sürdü. Özellikle mobil kullanıcıların %30 35 lik kısmı, açılış süreleri normalden uzun süren sitelerden, daha sitenin açılmasını beklemeden çıktıklarından bu alanda bir açılış hızı optimizasyonu son derece zaruri idi. Bu durumu fark eden Google AMP teknolojisini, mobil de gereğinden fazla javascript vb görsel kod barındıran siteleri sadeleştirmek amacıyla ortaya çıkardı ve bunda son derece başarılı oldu. Her ne kadar yüksek trafiğe sahip high class (yüksek kalite) siteler için AMP teknolojisine geçiş bir önem arz etmesede özellikle site hızlarının önemli bir SEO kriteri olduğunu bilen çoğu orta ölçekli web sitesi AMP teknolojisine geçiş yaptılar. Özetle Google destekli AMP, sitelerin mobil kullanıcılara daha hızlı açılmasını sağlayan ve kod sadeleştirme özelliği ile çalışan bir teknolojidir.
2017 yılında Google tarafından açıklanan rapor ile mobil cihazlardan yapılan aramaların %56 ile bilgisayardan yapılan aramaları geçtiğini öğrendik.
AMP SEO için Neden Önemlidir
AMP teknolojisinin özellikle SEO anlamında önemli olmasının sebebi, Google tarafından desteklenen bir teknoloji olması ve sitelerin açılış hızlarını ciddi oranda arttırmasıdır. Günümüz websitelerinin büyük bir çoğunluğu oluşturulma esnasında kapasite olarak bilgisayarları baz aldığından ilgili sitelere mobil cihazlarda girilmeye çalışıldığında siteler normalden daha yavaş çalışmakta ve yüklenme süreleri mobil kullanıcılar için ızdırap verici olmaktadır. İşte bu noktada çözüm olması amaçlanan AMP teknolojisini kullanan sitelere ait sayfalar, Google tarafından özel bir işaretle belirtilerek kullanıcılara hangi sayfanın AMP hangi sayfanın AMP olmadığı belirtilmeye çalışılmaktadır. AMP işareti ile belirtilmiş sayfalar doğal olarak mobil kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiğinden trafiklerinde büyük oranda artış görülmektedir. Hepimizin bildiği gibi site hızı = üst sıralar olduğundan doğal olarak hızlı açılan websiteleri rakiplerinin önünde yer almaya ve daha fazla trafik yakalamaya başlamaktadır.
AMP Neden Daha Hızlıdır?
Google ve Twitter tarafından ortaklaşa üretilen AMP teknolojisinin temel mantığı, çok sayıda kod barındıran ve yoğun görsellik içeren bilgisayar uyumlu sayfaları, görece daha özel kod yapısı ve sistemi ile sadeleştirerek hızlandırmaktır. Özellikle javascript temelli sayfayı tembelleştiren ve geç açılmasına sebep olan kodları sadeleştirerek sayfayı, gereksiz “show” diyebileceğimiz görselliklerden arındırır. Ek olarak AMP uygulanmış sayfaların cacheleme işlemleri Google tarafından yapıldığından sayfaların ön bellekleme kaynaklı yavaşlık problemide yine Google tarafından çözülmüş oluyor.
Google Tarafından Önbellekleme
AMP sistemini sitenizde tam anlamıyla aktif edip, validation (onay) işleminide başarıyla geçtikten sonra, sitenizin mobil sayfaları Google tarafından özel bir önbellekleme işlemine tabi tutulacaktır. Google kaynaklı özel belirlenen cachleme methodlarıyla amp uyumlu sayfalarınız ve postlarınız normal açılış süresinin çok çok altında açılacaktır.
Sitenizde AMP işleminin başarıyla uygulanıp uygulanmadığını
Google Test üzerinden denetleyebilirsiniz.
AMP nin Dezavantajları Nelerdir?
AMP nin avantajları kadar dezavantajlarıda tabiki mevcuttur. Özellikle Html, css ve javascript destekleme noktasında sıkıntıları olan AMP teknolojisi, Google mühendisleri tarafından her geçen gün geliştirilsede hala tam anlamıyla bir kod entegrasyonu sağlanmış değil. Google tarafından kısıtlanan kod kullanımı sebebiyle tam anlamıyla AMP odaklı bir sayfa yapısı oluşturmak istediğinizde modelleyebileceğiniz sayfa şablonu çok kısıtlı olduğundan sitelerin amp sayfaları arasındaki benzerlik AMP nin en önemli dezavantajlardan birisi. AMP teknolojisi piyasaya sürülmeden önce görsel açıdan çok fazla içeriğe sahip siteler için sitenin kod yapısını tekrar düzenlemek ve AMP uyumlu bir yapıya geçmek gerçekten zor ve meşankatli olduğundan özellikle üst seviye sitelerin AMP sistemine geçişi şuan için çok yavaş ilerlemekte.
Ancak Google tarafından desteklenen AMP her ne kadar dezavantajlarada sahip olsa, arkasına aldığı mühendislik desteği sebebiyle uzun vadede bu sorunları aşacağından kimsenin şüphesi yok. Gelecek yıllarda Google tarafından kod kullanımının artırılması ve daraltma yapılan alanlarda yapılacak esneklikler sitelerin görselliği arttırılmış amp sayfaları oluşturmasına olanak sağlacaktır.
AMP Teknolojisinden Kimler Yararlanmalı
AMP teknolojisinden şu siteler yararlanmalı şunlar yararlanmamalı gibi bir ifade kullanmak doğru değil. AMP sitelerden çok kullanıcı odaklı bir teknoloji olduğundan siteyi ziyaret eden kullanıcıların site içerisinde daha hızlı hareket etmesini isteyen her türlü websitesi için AMP son derece faydalı bir teknolojidir. Eğer siteniz rakiplerinize nazaran mobilde daha yavaş çalışıyorsa yada sitenizin mobil uyumluluk noktasında problemleri varsa sitenizi AMP ye geçirmeyi ciddi anlamda düşünmelisiniz. Ancak sitenizin hali hazırda ortalama üstü veya yüksek trafiği mevcutsa ve sitenizin mobil uyumluluk, açılış hızları gibi problemleri yok ise sitenizi AMP teknolojisine geçirmek sizin için gereksiz bir durum olabilir. Tabiki şunu özellikle belirtmekte fayda var, SEO uzmanları olarak her zaman için Google da üst sıraları hedeflediğimizden Google tarafından böylesine desteklenen bir teknolojiyi yakından takip etmeli ve ulaşacabileceği etkinliği ciddi şekilde analiz etmeliyiz. Sitemizi AMP ye geçirmediğimiz durumlarda bile sitemizin teknik yapısını her zaman için AMP teknolojisine uyum sağlayabilecek formatta tutmalı ve AMP teknolojisine geçmiş siteler ile aramızdaki hız farkının çok artmamasına dikkat etmeliyiz.
Özetle AMP teknolojisine geçip geçmemenin kararını verebilmenin en iyi yolu yine sitenizin güncel durumunda ve ihtiyaçlarında gizli.
Bilgi: Günümüzde AMP kullanan website sayısı 31 milyonu geçmiştir.
Google tarafından üretilen AMP nedir, nasıl kullanılır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir bunlardan sizleri sıkmadan özet bir şekilde bahsetmeye çalıştık. İlerleyen günlerde AMP sisteminin WordPress de nasıl hızlı şekilde kurulabileceği ile alakalı bir makale yayınlayarak o konuyuda kapsamlı olarak ele alacağız.