Site içi Linkleme Nedir?
Site içi linkleme, site içerisindeki içeriklerin birbirlerine linkler vasıtasıyla bağlanması ile arama motoru botlarının ve kullanıcıların sitede gezinmesini kolaylaştıran bir SEO işlemidir. Linkleme yolu ile birbirlerine bağlanan içerikler, arama motorları tarafından çok daha hızlı ve kolay şekilde tarandığından dizine eklenme süreleri çok daha kısalır. Ek olarak içeriklerde linkleme yapılarak kullanıcıların ihtiyaç duyduğu farklı içeriklere daha hızlı şekilde ulaşmaları sağlanır. Site içi linkleme yapılması hem arama motorlarının hemde kullanıcıların siteyi kullanabilirliğini arttırmaktadır. Ek olarak site içi linkleme kullanılarak site içerisindeki içeriklerin birbirleri arasındaki önem durumları belirlenir ve arama motoru botlarının ilgili içerikleri bu önem durumlarına göre dizinlerine kaydetmeleri sağlanır. Birden çok site içi linke sahip içerikler arama motoru botları tarafından çok daha önemli kabul edildiğinden arama sonuçlarında benzer tarzda yazılmış içeriklerin önünde yer alır. Özellikle aynı kategoride çok sayıda benzer içeriğe sahip blog siteleri, site içi link yapısını doğru oluşturmalı ve ön plana çıkmasını istediği yazıları linklemeler yolu ile arama motorlarına bildirmelidir. Benzer anahtar kelimelerde benzer tarzlarda yazılmış içerikler Google üzerinde aynı arama sonuçlarında birbirlerine rakiptirler. Aynı site üzerinde oluşturulan iki içeriği birbirleri ile yarışmasını önlemek amacıyla köşe taşı içerikleri ve site içi link yapılanmaları kullanılmalı ve hangi içeriğin ön planda yer alması gerektiği arama motorlarına bildirilmelidir.
Köşe Taşı İçeriği Nedir?
Köşe taşı içeriği, özellikle WordPress ve SEO eklentileri kullanan site sahiplerinin çok sık karşılaştığı bir içerik tipidir. Sitenizi en iyi şekilde yansıttığını düşündüğünüz kaliteli ve açıklayıcı içerikleriniz köşe taşı içerikleridir. Örnek olarak, SEO üzerine yayın yapan bir blog sitesi için çok kapsamlı şekilde ve kaliteli olarak oluşturulmuş bir SEO rehberi yazısı, aynı zamanda ideal bir köşe taşı içeriğidir. Sitenizi en iyi şekilde yansıttığını düşündüğünüz içeriklerinizi belirleyerek onları köşe taşı içeriği olarak belirtmeli ve bu sayede ilgili içeriğin önem durumunu arama motorlarına iletmelisiniz. Aynı zamanda Köşe taşı içeriğinizi seçerken çok dikkatli ve seçici olmalısınız. Birden fazla benzer yapı ve kategoride köşe taşı içeriği oluşturmak Google arama botları tarafından olumsuz derecelendirilebilir ve içerikleriniz arama sonuçlarında istenilen değerlere ulaşamayabilir. Bu sebeple ideal bir rakam vermek her ne kadar zor olsada köşe taşı içeriğinizin sayısı, sitenizin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte dört veya beş civarında olmalıdır.
SEO uygularken dikkat etmeniz gereken diğer konular ile ilgili detaylı bilgi almak üzere “
Kapsamlı SEO rehberi” makalemizi okuyabilirsiniz.
Site içi Linklemenin Avantajları Nelerdir?
Site içi Linkleme Sitenin Taranmasını Kolaylaştırır
Site içi linklemenin belkide en önemli faydası, site içerisindeki içeriklerin çok daha hızlı şekilde Google tarafından taranmasına olanak sağlamasıdır. Google sitenizin anasayfası üzerindeki bir makaleden yola çıkarak site içerisindeki bütün makalelere ulaşabilir olduğunda sitedeki bütün makakeler hızlıca taranır ve indexlenir.
Sitenin Kullanıcı Odaklı Kullanılabilirliğini Artırır
Site içi linklemesi doğru yapılmış sitelerde, ziyaretçiler aradıklarını çok daha hızlı ve kolayca bulabildiğinden sitede geçirdikleri süre ve baktıkları içerik sayısı doğrudan artış gösterecektir. SEO ile alakalı bir yazı okuyan kullanıcıya, ilgili makale üzerinden farklı bir SEO konusuna linkleme yapılarak kullanıcının farklı SEO makalelerinide okuması sağlanır. Ayrıca kullanıcının okumaya ihtiyaç duyabileceği alakalı içeriklerin birbirine linklenmesi ile kullacının aradığını bulmasıda kolaylaştığından siteyi tercih etme ve geçirdiği süre doğru orantılı olarak artacaktır.
Site içi Linkleme ile Sayfalarınızın Değerini Arttırın
Google tarafından page rank yani içerik derecesi yüksek puanlanmış içeriklerinizden, farklı içeriklerinize yapacağınız linkleme ile aynı backlink almış gibi bir etki yaratabilir ve hem sitenizin hemde yeni oluşturduğunuz içeriklerinizin kalite puanını hızlıca arttırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta page rank değeri yüksek içeriğinizden, yeni içeriğinize yapacağınız linkleme sayısında aşırıya kaçmamaktır. İçeriğinizin boyutuna göre oluşturmanız gereken maksimum link sayısı 1 ila 3 arasıdır. 3 den fazla oluşturacağınız link sayısı Google tarafından spam olarak algılanabilir veya içeriğinizin gereğinden fazla öneme sahip olmasına sebebiyet verebilirsiniz.
Site içi Linkleme Nasıl Yapılır?
Anasayfadan Kategorilere Ulaşımı Sağlayın
Site içi linkleme yapılırken dikkat etmeniz gereken ilk konu, anasayfa üzerinden sitenizdeki bütün kategorilere ulaşımın olduğundan emin olmaktır. Sitenizin anasayfası üzerinde sitede yayın yapmayı düşündüğünüz kategorilere ait en az bir içerik olduğundan emin olmalı ve kullanıcıların en fazla iki tıklama ile ilgili kategorilere ulaşabilmesini sağlamalısınız. Kullanıcı ilgi duyduğu kategoriye ulaştığında tamamen kategori ile alakalı içerikleri görmeli ve aradığı içeriği kolayca bulabilmelidir. Bunun için site içerisinde arama kısımları oluşturmak faydalıdır. Oluşturduğunuz içeriklerde mutlaka içeriğin bulunduğu kategoriye yönelik bir link çıkışı yapmanız faydalı olacaktır.
İçeriklerinizden İlgili İçeriklere Link Çıkışı Yapın
İkinci olarak içeriğinizin bütünlüğünü bozmadan içeriğinizle alakalı olan yada içeriğin herhangi bir yerinde ismi geçen bir paylaşımınıza link çıkışı yapmalısınız. SEO rehberi adındaki bir makalenizde backlinkleri anlattığınız kısımda ilgili bölüm ile alakalı daha önce yazdığınız öznel bir makaleye link çıkışı yaparak kullanıcının detaylı versiyonuna ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Örnek kullanım genel olarak şu şekildedir; Backlinkler sitemizin değerini arttıran ve sitemizin için gerçekten önemli bir SEO adımıdır.
Backlinkler ile ilgili detaylı bilgi almak için Backlink Nedir isimli makalemizi okuyabilirsiniz
Genel olarak makele veya herhangi bir içerik içinden yapılan linkleme kaliteli olarak bu şekilde yapılabilir.
Rakiplerinizi Analiz Edin
SEO alanında kesin başarı elde etmenin en önemli adımlarından biri olan rakip analizini, site içi linkleme yaparkende kullanmalısınız. Herhangi bir içerik oluşturduğunuzda Google da rakiplerinizin benzer bir içeriğe yönelik linklemelerini nasıl ve ne şekilde yaptığını analiz ederek, ilgili linkleme biçimlerini kendi sitenizde uygulayabilirsiniz.
Eski İçeriklerinizi Güncelleyin
Sitenizde içerik sayınız arttıkça daha evvel oluşturduğunuz sitele içi link yapıları güncelliğini kaybedecektir. Sitenizdeki link yapısını aktif ve başarılı tutmanın en önemli adımlarından olan link güncelleme ile sitenizdeki eski içeriklerden yeni içeriklere link çıkışı yapmalısınız. A konusu hakkında oluşturduğunuz 1000 kelimelik makalenizden, yeni oluşturduğunuz aynı konu hakkındaki 2000 kelimelik B makalesine link çıkışı yaparak, yeni yazılmış daha detaylı makalenin daha kaliteli ve daha önemli olduğunu arama motorlarına bildirmelisiniz. Bu sayede ilgili alanda iki içeriğin birbirleri ile çekişmelerini önleyebilirsiniz.
Köşe Taşı İçeriklerini Kullanın
Köşe taşı içeriklerini kullanarak site içerisinde önem değeri kategorilerden düşük ancak normal içeriklerden yüksek belli başlı içerikler oluşturabilir ve Google ‘ a sitenizin temel amacı ve yayın sebebi hakkında sinyaller verebilirsiniz. Google’ın sitenizi belli kategorilerde daha ön plana çıkarmasını istediğiniz durumlarda köşe taşı içeriklerinden faydalanmalı ve sitenizin önem sıralamasını köşe taşı içeriklerini kullanarak oluşturmalısınız. Köşe taşı içeriğinden link çıkışı almış içerikler Google tarafından taranma önceliğine sahip olduğundan önem sıralamasında linke sahip olmayan içeriklerin önüne geçecektir. Özellikle aynı konuda birden fazla içeriğe sahip olduğunuz durumlarda hangi içeriğin Google da ön plana çıkmasını istiyorsanız o içeriği köşe taşı içeriği olarak belirleyebilir veya köşe taşı içeriğinden link çıkışı yapabilirsiniz.
Köşe taşı içeriklerinden yapacağınız link çıkışlarının içeriğin anlam bütünlüğünü bozmadığından emin olun.